Mieke de Haan.
Mieke de Haan. Foto: Aangeleverd

COLUMN: Firma van Drie - Kunstenaar Mieke de Haan

Algemeen 1.448 keer gelezen

Achter de Kerk 13 bevindt zich in “Pandje Roodbol” de Firma Van Drie. De Firma is hét podium voor kunst uit Gouda en omgeving. Maandelijks zijn hier wisselende tentoonstellingen te bewonderen. De toegang is altijd gratis. De Firma draait 100% op vrijwilligers. Er zijn meer dan honderd kunstenaars aangesloten. Firmanten geheten. In Het Kontakt belicht coördinator Marcel van den Tooren elke maand één van deze Firmanten. In januari is de focus op Mieke de Haan, beeldend kunstenaar.

Een aantal jaar geleden schilderde Mieke de Haan in Museum Gouda. Bezoekers konden over haar schouder meekijken met haar schilderproces. Een levendig museum waarin kunstwerken ontstaan, dát wilde ze laten zien. Het gebeurt namelijk niet vaak dat je een kunstenaar op de vingers kan kijken. Aan de vele gesprekken die ze voerde met bezoekers bewaart ze mooie herinneringen.

De kracht van de natuur
Haar nieuwe atelier ligt een klein stukje fietsen van haar huis. De berm die ze dagelijks passeert is een grote inspiratiebron. Ze wordt verrast door zoveel levenslust aan de kant van de weg. De onafgebroken opeenvolging van de seizoenen vindt ze troostrijk en hoopvol. De kracht van de natuur is de basis voor haar werk.

De schilderijen die daaruit voortkomen zijn ontmoetingen tussen mens en natuur, tussen orde en chaos. Ze zijn een geabstraheerde versie van de werkelijkheid. Mieke ervaart schilderen als een ontdekkingstocht, het schilderplezier spat er vanaf.

En dat is precies wat ze de deelnemers aan haar workshops mee wil geven: dat het plezier van het doen telt. Haar workshops gaan over het vinden van vrijheid in tekenen en schilderen. Ze zet creativiteit in beweging met inspirerende opdrachten. Ze laat je ervaren hoe je jezelf kunt verrassen als je niet op weg bent naar een eindresultaat maar jezelf durft over te geven aan het proces.

De culturele tip van Mieke
Zondag 22 januari auteur Suzanna Jansen bij het literair café in de Goudse Schouwburg. Lezen, luisteren en de geschiedenis van vrouwenrechten. Alle drie urgent en belangrijk.

Bekijk hier de website van Mieke.   

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antoniuscollege ontvangt de Erasmus+ accreditatie Algemeen 27 jan, 14:43
Afbeelding
Goudse Filmclub Toverlint maakt film 'Waar zijn de stadsrechten?' Algemeen 26 jan, 16:29
Afbeelding
Gouda Vitaal stapt naar rechter om mediation Turfmarktkerk Algemeen 26 jan, 15:28