Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een column over de (Goudse) sport.
Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een column over de (Goudse) sport. Foto:

COLUMN: De voetbaltrainer

Sport 1.292 keer gelezen

Bondscoach Aloysius Paulus Maria van Gaal wordt door de halve voetbalwereld, uitzonderingen daargelaten, zo ongeveer heilig verklaard. Aan de kwaliteiten van van Gaal kan niemand twijfelen, maar stel je voor dat Nederland vorige week tegen Ecuador iets minder geluk had gehad en Senegal iets meer geluk, dan was de kans groot geweest dat Louis van zijn heiligenstatus zou zijn beroofd. Een doelpunt meer of minder, een schot tegen de paal of een gemiste strafschop kan zomaar het lot van een voetbaltrainer bezegelen. Dan kun je als trainer nog zulke goede resultaten hebben geboekt, in de opportunistische voetbalwereld ben je dan domweg de klos. Ook van Gaal is eens ontslagen bij Barcelona en Bayern München.

Het regent weer ontslagen in de voetbalwereld. Sommige trainers zoals de Belgische bondscoach Roberto Martinez houden de eer aan zichzelf voordat ze de laan worden uitgestuurd. Giovanni van Bronckhorst werd ondanks zijn grote successen met FC Rangers rucksichtslos bij het grofvuil gezet. In de Pro League in België zijn in dit seizoen al acht trainers gesneuveld. Bijna de helft van het trainersgilde is hier op het ‘trainerskerkhof’ beland.

Met een ontslagen voetbaltrainer hoeven we geen medelijden te hebben. Zij zijn passanten en weten dat trainer een risicovol beroep is. Ontslagen trainers in het profvoetbal krijgen bijna altijd een behoorlijk zak geld mee. Vaak zijn er miljoenen gemoeid met die afkoopsommen. Aad de Mos heeft er zijn bijnaam ‘Aad Afkoopsom’ aan te danken. 

Ook in het amateurvoetbal worden de laatste weken trainers ontslagen. Bert Potuyt, oud trainer van o.a. RVC ’33 kreeg afgelopen week na een paar maanden al zijn congé bij Dilettant. Wegens het uitblijven van resultaten en onenigheid over zijn werkwijze.

Als het uitblijven van successen een reden voor ontslag is zou Jodan Boys trainer Erik van Zoest daar ook volgens de ‘voetballogica’ voor in aanmerking komen. Maar het contract met van Zoest werd verlengd. Zo kan het dus ook. Soms ligt het uitblijven van successen ook gewoon aan domme pech zoals langdurige blessures van sterkhouders. Of misschien ook aan de kwaliteit van de selectie.

Gerrit Schinkel

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sandra (l) en Inger bij de bekende geitenpiramide.
Kinderboerderij bestaat 50 jaar en viert jubileumjaar: 'Voor veel mensen is hier een plek' Nieuws 18 apr, 13:00
Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 18 apr, 12:42
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 18 apr, 11:40