• De terrassen zoals ze in de coronatijd op de Markt werden uitgebreid.
• De terrassen zoals ze in de coronatijd op de Markt werden uitgebreid. Foto: pr

Geen ruimte voor permanente terrassen op de Markt, wel verspreid door het centrum

Algemeen 1.821 keer gelezen

GOUDA • Het was een bekend beeld tijdens coronatijd: de Markt vol met terrassen. Maar een permanente terrasuitbreiding zit er niet in. Met verbazing en teleurstelling namen de betrokken ondernemers op de Markt kennis van het nieuws: geen permanente terrassen op de Markt, wel de mogelijkheid om op andere plekken in de binnenstad de terrassen uit te breiden. De gemeente Gouda houdt voet bij stuk: “Het was een pijnlijke maar weloverwogen beslissing,” aldus Thierry van Vugt, wethouder binnenstad. 

Het plan werd uit nood geboren. Twee jaar lang zaten de terrassen op de Markt vol met gasten. De uitbreiding van terrassen bleek een gepaste oplossing om extra inkomsten te genereren voor de ondernemers en bezoekers een kans te geven om de horeca te bezoeken. Het bleek bij zowel bezoekers in de smaak te vallen. Het was dan ook de wens van de ondernemers, die nog steeds met de nasleep van corona te maken hebben maar ook worstelen met nieuwe uitdagingen rondom de inflatie, om de uitbereiding permanent te maken. 

Schurende belangen
De meesten inwoners waren tevreden over de uitbreiding van de terrassen, zo bleek uit een onderzoek uitgevoerd door de gemeente, naar de ervaringen van onder andere de inwoners. Ook staan de meeste inwoners open voor de mogelijkheid om dit in de toekomst ook te doen: 74,88 procent van de inwoners die in de buurt van de terrassen wonen en 67,92 procent van de inwoners die niet in de buurt wonen, gaven aan daar geen problemen mee te hebben.

Desondanks blijft het besluit van de gemeente om hier geen toestemming voor te geven. “Er schuren verschillende belangen met elkaar,” zegt van Vugt. “In de praktijk heeft de markt verschillende functies waarmee we rekening moeten houden.” Het college kijkt in plaats van de Markt naar andere plekken in de stad voor extra terrassen. Van Vugt: “We denken aan de Kop van de Kleiweg, de Nieuwe Markt, de Veerstal en Achter de Waag. Dit zijn ook plekken die in de horecavisie zijn aangewezen als ontwikkelgebieden. We willen mensen breder door de stad laten verblijven.”

Zee van ruimte
De Markt blijft met dit besluit zoals deze voor corona was. Hiermee wordt volgens het college ruimte geboden aan de verschillende functies. “Het is ook een ontmoetingsplek, een verblijfsruimte om te wandelen en te zitten en er blijft plek voor de warenmarkt en de kaasmarkt,” aldus van Vugt. “In de praktijk zag je dat het soms een puzzel was die gelegd moest worden. De Markt geeft het gevoel dat er een zee van ruimte is, maar hoe leeg dat plein er ook uitziet, als je er dieper induikt, valt dat vies tegen, het blijft passen en meten.”

Ook liggen op dit gebied andere plannen klaar. “We willen een substantiële vergroeningsslag maken. Er ligt een concept Kwaliteitsplan Openbare Ruimte Binnenstad klaar. Er moet meer groen komen en de hoeveelheid groen op de Markt is schaars. Om onder andere hittestress in de stad aan te pakken, of te zorgen dat de Markt niet blank staat als het regent, is de uitbreiding van het groen op de Markt noodzakelijk,” aldus van Vugt.


Het concept Kwaliteitsplan Openbare Ruimte Binnenstad. - Foto: Gemeente Gouda

Collectieve aanpak
Voor de ondernemers aan de Markt wordt ook gedacht aan een collectieve aanpak, bijvoorbeeld een evenement waarbij de horeca ondernemers een aantal dagen per jaar samen het terras openen. “Daar moeten we ons dan over buigen,” laat van Vugt weten. “De ondernemers moeten er natuurlijk aan verdienen, maar ik sta ervoor open om hierover mee te denken.”

Ondernemers op de Markt reageren teleurgesteld op het besluit. “Hogelijke verbazing,” verwoordde Joost Zekveld, eigenaar van Gewoon Gouds en Gouds Glas, het gevoel van de horeca ondernemers. “We hebben een presentatie gemaakt met hoe het eruit kan zien, wij denken mee. De wethouder gooit nu de deur keihard dicht. Er is geen gesprek geweest, het was al besloten voordat het gesprek begon.”

De puzzel die gelegd moest worden, bleek voor de ondernemers niet zo’n lastige. “Dat vinden onzin. Natuurlijk zijn er evenementen zoals Koningsnacht of Gouda Beach Experience, dan halen we de spullen weg. Dat zijn 2 evenementen, dus waar praten we over? Ook is er een markt en de kaasmarkt, tot nu toe hebben wij daar geen problemen mee gehad. Met de andere 200 dagen hebben wij onze boterham verdiend.”

Zekveld noemt het besluit ‘onverstandig en heel kortzichtig’. “De ondernemers gaan nog in beraad over het verse nieuws. “Er moet iets gebeuren. We hebben nog heel veel schulden die moeten worden afgelost en veel belasting te betalen. De gevelterrassen zijn leuk, maar het zijn 80 stoelen. Op de Markt kunnen we er 150 kwijt. 80 stoelen tegenover 230, dat maakt nogal een verschil. Driekwart van ons inkomen wordt weggepikt.” Daarmee maken de ondernemers zich grote zorgen. “Als je wilt dat overal een te koop bord op het terras komt te staan, dan doe je dit. Ik denk niet dat de gemeente dat wil. Als wij het als gevestigde orde niet gaan redden, dan gaat de volgende die hier komt dat ook niet doen. Dit is een dolksteek.” 

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Het concept Kwaliteitsplan Openbare Ruimte
Binnenstad
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 12 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Keramische sculpturen binnenkort te zien bij De Firma Nieuws 14 uur geleden