• Coördinator Begeleide Omgangsregeling Grethe Fioole.
• Coördinator Begeleide Omgangsregeling Grethe Fioole. Foto: Dirk Molenaar

Humanitas begeleidt ouders bij echtscheiding: ‘Oplossing ligt bij ouders zelf’

Algemeen 787 keer gelezen

GOUDA • Aan de Buchnerweg 3 in Gouda, direct naast het Groene Hart Ziekenhuis, is het kantoor van Humanitas Midden-Holland gevestigd. “Dit is een verzamelgebouw waar verschillende disciplines zijn ondergebracht”, legt Grethe Fioole (52) uit. “Naast hulp bij een omgangsregeling is er ondersteuning bij laaggeletterdheid, geldzaken en ‘Samen optrekken’ voor mensen die een luisterend oor willen.” Zelf is ze coördinator Begeleide Omgangsregeling, de ‘Bor’. Doel is om gescheiden ouders tot elkaar te brengen zodat er een geharmoniseerde omgangsregeling is voor de kinderen.

Vanuit Humanitas is voor de functie van Bor-coördinator een professionele, betaalde kracht ingezet. Dit vanwege de regelmatig complexe cases die echtscheidingen met zich meebrengen. Grethe wordt hierin bijgestaan door een groep vrijwilligers. Met (bij)scholing, begeleiding en training zijn deze in staat om ouders op een juiste manier te ondersteunen.

Laagdrempelig
Haar werkdagen zijn zeer divers en uitdagend. Evaluatie- en kennismakingsgesprekken vullen een groot gedeelte van haar beschikbare werkuren. “Ouders in een dergelijke situatie kunnen zich rechtstreeks aanmelden of zijn doorverwezen via huisarts, rechtbank of familieleden”, vertelt ze. “We zijn laagdrempelig voor iedereen die hulp nodig heeft in de begeleiding en omgang met kinderen.”

Verhitte gesprekken
Tussen ouders ontstaan bijvoorbeeld door financiële problemen of onenigheid over de omgangsregeling. Helaas is de laatste jaren ook vaker melding van huishoudelijk geweld. “Er vinden aan deze tafel regelmatig verhitte gesprekken plaats”, zegt Grethe. “Vaak komen dan de emoties naar boven. Ik probeer de rust te bewaren en erop aan te dringen goed naar elkaar te luisteren wat ieders behoefte is. De ouders zijn in een vervelende situatie terechtgekomen, maar hebben zelf de oplossing in handen. Samen met hen stellen we een plan op waarin wij ze kunnen begeleiden.”

Na de gesprekken en gemaakte afspraken draagt de coördinator de uitvoering over aan de vrijwilligers. De begeleiding vanuit Humanitas duurt maximaal zes maanden. Heel af en toe lukt het niet om tot elkaar te komen. Dan worden de ouders overgedragen naar andere instanties zoals mediators en advocaten.

Geïnteresseerd om als vrijwilliger bij de Bor aan de slag te gaan? Kijk voor meer informatie op de site www.humanitas.nl. Contact opnemen met coördinator Grethe Fioole kan via 06-51408269 of bor.midden-holland@humanitas.nl.  

door Dirk Molenaar

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 22 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws gisteren
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14