• Een patiënt maakt gebruik van de Qwiek Up projector
• Een patiënt maakt gebruik van de Qwiek Up projector Foto: Groene Hart Ziekenhuis

Kijken naar de sterrenhemel tijdens een behandeling: bij de kinderafdeling van het Groene Hart Ziekenhuis kan het.

Algemeen 677 keer gelezen

GOUDA • Het Groene Hart Ziekenhuis maakt sinds kort gebruik van de Qwiek Up Projector op de kinderafdeling. “Voor kinderen is een ziekenhuis bezoek vaak erg spannend, bij een pijnlijke behandeling of een lang verblijf is wat afleiding fijn en daarvoor gebruiken we de projector,” zegt Evelien Kenbeek van de Stichting Vrienden van het GHZ. 

“Met de projector kunnen we films laten zien, zoals een onderwaterwereld, bubbels of een sterrenhemel. Beelden van een bezoek aan de Efteling zijn ook mogelijk. Er zit ook muziek bij,” legt Kenbeek uit. De films worden getoond op de muur of het plafond van de kamer. “Als vrienden van GHZ proberen we op allerlei manieren om een bezoek net wat fijner, aangenamer en minder stressvol te maken. Onze collega’s van de kinderafdeling lieten weten dat zij nog iets zoeken voor pijnlijke behandelingen zoals het prikken van een infuus. Iets wat afleidt, zodat het wat minder spannend wordt en patiënten wat minder pijn ervaren. Zo kwamen we op deze projector.”

Mooie beleving
Het ziekenhuis nam de projector op proef. “Ze zijn daar wild enthousiast van geworden. Het ging ontzettend goed. Nu hebben we met hulp van stichting Dada, een stichting die zich inzet voor goede kinderzorg, en de vrienden van GHZ, de projector daadwerkelijk kunnen aanschaffen. Het is een handige, verrijdbare beamer, die je binnen no time aanzet. Het werkt ontzettend eenvoudig en het is een mooie beleving voor de kinderen. Patiënten kunnen zo even vergeten dat zij in het ziekenhuis zijn.”

Op dit moment lopen er nog op 6 andere afdelingen proeven met de projectors. “Het idee kwam oorspronkelijk van de kinderafdeling vandaan, maar de projector kan ook op hele andere manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld door de pijnverpleegkundigen die mensen met chronische pijn behandelen. Ook kan het worden gebruikt op de afdeling neurologie, waar mensen sneller onrustig zijn. We merken dat een groot deel van de patiënten kalmer is en daardoor wordt het makkelijk om zorg te verlenen. We zijn op dit moment aan het onderzoeken op welke afdelingen ze goed in te zetten zijn en hoe we het gaan verdelen.”

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie