V.l.n.r: Willemien Rougoor (Steunpunt OOG), Wouter de Graaf (projectleider), Michel Klijmij-van der Laan (wethouder) en Rachida Chabani (Steunpunt OOG).
V.l.n.r: Willemien Rougoor (Steunpunt OOG), Wouter de Graaf (projectleider), Michel Klijmij-van der Laan (wethouder) en Rachida Chabani (Steunpunt OOG). Foto: Hester Hage

Een opgeknapt, groen Spinnewielplein: “Bewoners genieten er nu, het is een hele fijne plek geworden”

Algemeen 924 keer gelezen

GOUDA • Het Spinnewielplein, een plein achter het Cultuurhuis Garenspinnerij, heeft de afgelopen 2 jaar een grote opknapbeurt gekregen. Het plein werd door Wijkteam Korte Akkeren aangedragen om te vergroenen. Op 25 november werd het plein geopend door wethouder Klijmij. Wat in 2020 nog een geasfalteerd en rommelig plein was, is door verschillende organisaties, vrijwilligers en buurtbewoners omgetoverd tot een groen, opgeruimd plein. 

Het Spinnewielplein is een mooi voorbeeld van het project ‘Grijs wordt Groen’ en hoe dat in Gouda wordt vormgegeven. Begin 2020 begon het project. De gemeente Gouda startte het project samen met Rachida Chabani en Willemien Rougoor van Groenedraad en Steunpunt OOG. Ook de Garenspinnerij en Mozaïek Wonen verleenden hun medewerking. 


• Het pleintje zoals het in 2020 was. - Foto: Rachida Chabani

Wens van de buurtbewoners
Participatie vanuit de buurt was een belangrijk onderdeel van het project. Rachida Chabani trok daarvoor langs de deuren van omliggende woningen. “Ik heb aan iedereen gevraagd hoe zij het pleintje het liefst zien en willen gebruiken. Eerst dachten mensen er sceptisch over, ze zeiden dat het toch niet ging lukken. Maar uiteindelijk werd heel de buurt enthousiast,” vertelt Chabani. Ze deed een buurtonderzoek via haar bureau Passie Compassie en verwekte dat in een eindverslag.

Met alle informatie heeft landschapsarchitect Ykema uiteindelijk een ontwerpschets gemaakt. Ook dat werd besproken met de buurtbewoners, waarna het nog eens is aangepast naar de wens van de buurtbewoners. Vervolgens ging Chabani als vrijwilliger aan de slag via steunpunt OOG om de plannen in de praktijk vorm te geven. Chabani merkte dat bewoners zich meer betrokken gingen voelen: “Met NLdoet hebben we bijvoorbeeld met veel bewoners gewerkt aan het pleintje.” 

Minder overlast
Op het plein stond een grote stenen bank, een rij struiken en er lag asfalt. “Daar gingen hangjongeren zitten. Elke week lagen er lege flessen drank, blikjes bier, glas op de grond,” somt Chabani op. “In de bosjes lag afval en gedumpte gestolen goederen. Er liepen muizen. We hebben hard moeten werken om het plein schoon te houden en te krijgen.” Het bleek lastig om dat te doen. Ook omdat de bereidheid van omwonenden om de politie te informeren in geval van overlast, laag is. “Ik heb gezegd: bel mij maar. Al is het om 2 uur ‘s nachts. Dan bel ik de politie. En dat is gelukt, er is nu veel minder overlast dan eerder,” legt Chabani uit.


Het pleintje zoals het nu is.  - Foto: Rachida Chabani

Er is een hoop gebeurd in de tussentijd: Aan de voorkant en bij de schuurtjes van de woningen zijn geveltuintjes gegraven en nieuwe planten van het wijkteam neergezet, het asfalt is verwijderd, en er kwam gras voor terug. De gemeente heeft extra bomen aangeplant. Het plein is opgeknapt en het is nu verder aan bewoners om het plein verder te verbeteren en aantrekkelijker te maken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan de mogelijkheid om een stukje grond te adopteren voor een moestuintje. De bewoners zijn er blij mee, merkt Chabani: “De mensen genieten daar nu, ze doen yoga, wandelen en voetballen. Bewoners nemen hun stoeltje mee naar buiten en met zitten gezellig met elkaar. Het is een hele fijne plek nu!” Het echte openingsfeestje komt volgend jaar, laat Chabani weten. “Vorig jaar was tijdens NLdoet het grootste feest dat ooit op het pleintje gegeven werd. Volgend jaar gaan we dit weer doen; dan zullen we pas het openingsfeest hebben met iedereen erbij.”


Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Het pleintje zoals het nu is.
• Het pleintje zoals het in 2020 was.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antoniuscollege ontvangt de Erasmus+ accreditatie Algemeen 27 jan, 14:43
Afbeelding
Goudse Filmclub Toverlint maakt film 'Waar zijn de stadsrechten?' Algemeen 26 jan, 16:29
Afbeelding
Gouda Vitaal stapt naar rechter om mediation Turfmarktkerk Algemeen 26 jan, 15:28