Ook het stadhuis kleurde oranje.
Ook het stadhuis kleurde oranje. Foto: Sandra Zeilstra

Goudse gebouwen kleuren oranje voor aandacht voor geweld tegen vrouwen en meisjes

Algemeen 618 keer gelezen

GOUDA • Verschillende gebouwen door heel Gouda kleurden op 25 november, de internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, oranje. Deze actie was een onderdeel van Orange the World, een campagne tegen het geweld tegen meisjes en vrouwen. De oranje kleur verwijst naar de kleur van een zonsopgang; de campagne staat voor een dagenraad in een wereld zonder geweld tegen vrouwen. 

In totaal kleurden in Gouda 7 gebouwen oranje, waaronder Het stadhuis, de Sint Janskerk, de Garenspinnerij en de So What! Inmiddels worden in meer dan 100 landen gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht. Met de actie wordt aandacht gevraagd voor geweld tegen meisjes en vrouwen dat wereldwijd nog veel voorkomt: 1 op de 3 vrouwen krijgen te maken met fysiek en/of seksueel geweld. De campagne werd op 25 november gestart door het hijsen van de vlag bij het Huis van de Stad. 


Wethouder Anna van Popering hijst de Orange the World vlag voor het Huis voor de stad - Foto: Astrid den Haan

Tussen 25 november en 10 december (de internationale Mensenrechtendag) zitten 16 Dagen van Actie. Er worden wereldwijd debatten, tentoonstellingen, demonstraties en andere activiteiten georganiseerd. Gouda doet voor de vijfde keer mee aan de campagne. Op maandag 28 november wordt een collegetoer georganiseerd in de Chocoladafabriek, met het thema ‘Huiselijk geweld’. 

Olcay Gulsen (voormalig slachtoffer) en René Haring (voormalig pleger) gaan samen over in gesprek vanuit hun eigen ervaringen en visie. Ook werd door de Soroptimistenclub Gouda en Zonta Club Gouda een rondetafelgesprek georganiseerd over partnergeweld en de hulpverleningsketen. De gesprekken zijn te zien op Gouwestad en Youtube.


Sint Jan en Stadhuis waren twee van een aantal oranje gekleurde gebouwen - Foto: Sandra Zeilstra


Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Sint Jan en Stadhuis waren twee van een aantal oranje gekleurde gebouwen
Wethouder Anna van Popering hijst  de Orange the World vlag voor het Huis voor de stad
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antoniuscollege ontvangt de Erasmus+ accreditatie Algemeen 27 jan, 14:43
Afbeelding
Goudse Filmclub Toverlint maakt film 'Waar zijn de stadsrechten?' Algemeen 26 jan, 16:29
Afbeelding
Gouda Vitaal stapt naar rechter om mediation Turfmarktkerk Algemeen 26 jan, 15:28