• Het schilderij is begin 2023 zien in Museum Gouda.
• Het schilderij is begin 2023 zien in Museum Gouda. Foto: Museum Gouda

Museum Gouda verwerft schilderij van Gouds stadsgezicht uit 19e eeuw

Algemeen 1.108 keer gelezen

GOUDA • Museum Gouda is vorige week met hulp van betrokken particulieren in het bezit gekomen van een uniek schilderij; een Gouds stadsgezicht van Cornelis Springer. Het kunstwerk uit 1863 toont het zicht op de beroemde Sint-Janskerk, op steenworp afstand van het museum. Het schilderij werd vorige week via een veiling verkocht. Dankzij de bijzondere actie van een vijftal schenkers heeft Museum Gouda dit unieke schilderij een week na de veiling alsnog kunnen verwerven. Het komt niet vaak voor dat een 19de-eeuws Gouds stadsgezicht op de markt komt. Na een kleine restauratie zal het werk vanaf begin 2023 in Museum Gouda te zien zijn.

Cornelis Springer (1817-1891) behoort tot de belangrijkste topografische kunstenaars van de 19de eeuw in Nederland. Hij wordt gerekend tot een van de bekendste vertegenwoordigers van de Romantiek. Geen enkele van zijn Goudse stadsgezichten was in een Nederlandse museale collectie te vinden. Met deze aankoop kan Museum Gouda daarmee een belangrijke voorstelling aan haar collectie toevoegen.

Stadsbeeld tot leven gewekt
Op het schilderij is een gedeelte van de noorderzijbeuk van de Sint-Janskerk in Gouda te zien. Zelfs de beroemde glas-in-loodramen zijn te onderscheiden. Op de voorgrond is het zogenoemde Zakkendragershuisje afgebeeld, met links daarvan het voormalige Kraamvrouwenportaal. Dankzij Springers gedetailleerde weergave, wordt een geromantiseerde versie van een 19de-eeuws stadsbeeld weer tot leven gewekt dat voor Gouwenaars van nu nog steeds zeer herkenbaar is. “Dit schilderij is een belangrijke aanvulling op de collectie van de stad,” zegt directeur Femke Haijtema. “Het is niet alleen bijzonder goed geschilderd, het werk stelt ons ook in staat om de Goudse geschiedenis nog beter in beeld te brengen, voor bezoekers van onze mooie stad en bovenal voor Gouwenaars.”

Tijdsdruk
Museum Gouda was op de hoogte van de veiling van het schilderij van De Grote Kerk te Gouda bij hetVenduehuis in Den Haag, maar kon de benodigde middelen onder de gestelde tijdsdruk niet bij elkaar krijgen. Enkele particulieren die dit voor Gouda belangrijke schilderij voor de stad veilig wilden stellen, hebben het schilderij toen gekocht en vervolgens aangeboden aan het museum. Het initiatief stelde Museum Gouda in staat om met eigen middelen, een bijdrage van de Goudse Museumvrienden, de gemeente Gouda, en de bijdragen van deze particuliere kopers het schilderij alsnog te verwerven.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden