Initiatiefnemer Matthijs Rolleman met wethouder Rogier Tetteroo.
Initiatiefnemer Matthijs Rolleman met wethouder Rogier Tetteroo. Foto: Het Shot

Eerste microwoning van Nederland officieel geopend in Gouda

Algemeen 1.359 keer gelezen

GOUDA • De eerste microwoning op privégrond, staat sinds september in de tuin van de Goudse Tessa Halm. De woning werd woensdag 22 november officieel geopend.  

Een primeur voor Gouda afgelopen dinsdag, toen wethouder Rogier Tetteroo (Ruimtelijke ordening) de sleutel van de eerste ‘Microwoning op eigen grond’ in ontvangst nam. Hij vertelde over zijn verbazing toen hij voor het eerst van het plan van Matthijs en Tessa hoorde, namelijk om de microwoning in de tuin van Tessa te plaatsen. ‘Er vonden wat kortsluitinkjes in het hoofd plaats’, zegt hij. Zoiets kwam namelijk in Nederland nog niet voor. Het college moest het even laten bezinken, maar uiteindelijk werd het toch goedgekeurd. 

Nieuwe vorm van grondgebruik
Tetteroo: ‘We zeiden: laten we het maar proberen, voor de duur van ten minste twee jaar.  Ik denk dat we in die periode voldoende gaan tegenkomen waar we ons voordeel mee kunnen doen. Wat mij betreft wordt dit een nieuwe vorm van dubbel grondgebruik. Je kan binnen bestaande infrastructuur in een deel van een bestaande tuin die niemand gebruikt iemand helpen aan een huis.’

Zo ontstond ook het idee, laat initiatiefnemer Matthijs Rolleman weten. Zijn broer had een grote tuin met zo’n 20 vierkante meter die hij nooit gebruikte. Dat bracht hem op het idee om op zulke plekken een microwoning te plaatsen. Voor Tessa Halm was dit precies de reden om zich bij Matthijs aan te melden: “Ik heb een ontzettend grote tuin en het laatste stuk gebruikte ik niet. Het huis is zo geplaatst dat je het vanaf mijn eigen huis bijna niet ziet. We wonen allebei heel prettig zo,” zegt Tessa Halm. 

Gouda kampt, net als andere steden, met een woningtekort. Microwoningen kunnen een deel van de oplossing bieden. Microwoning.com bouwt moderne woningen van 20 tot 40 m² op privégrond. Het bedrijf regelt alles - van de aanvraag tot de exploitatie en bouw van de woning - in ruil voor een deel van de huuropbrengst. “Naast reguliere woningen die worden gebouwd, kunnen we ook microwoningen een essentiële schakel zijn in de aanpak van het woontekort. Bijvoorbeeld voor mensen die niet al die ruimte nodig hebben, zoals studenten, jongeren of mensen die zelfstandig willen wonen,” aldus Tetteroo.

Volgende locaties
De kop is eraf voor het bedrijf. Vier andere gemeenten hebben een ‘go’ gegeven voor in totaal 30 microwoningen. Die worden het komende half jaar geplaatst. Initiatiefnemer Matthijs Rolleman: “We zijn blij dat steeds meer gemeenten het belang van particulier grondgebruik erkennen.” Het bedrijf is verder in gesprek met nog 50 andere gemeenten. 

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie