• Volle bak bij een lezing tijdens de soos-avond in La Patapouf.
• Volle bak bij een lezing tijdens de soos-avond in La Patapouf. Foto: Hester Hage

Sociëteit Ons Genoegen is nog altijd springlevend: ‘Op naar de 170 jaar’

Algemeen 930 keer gelezen

GOUDA • “Ons belangrijkste doel als gezelligheidsvereniging, is dat onze leden elkaar op een ongedwongen wijze kunnen ontmoeten. Vrijheid, blijheid, dat vinden we belangrijk bij Sociëteit Ons Genoegen.” Aan het woord zijn Bert Kunnen, voorzitter van de sociëteit, en bestuurder Felix Bots. “We proberen allerlei activiteiten te organiseren, maar onze leden zijn nergens toe verplicht. Ze kiezen zelf waar en wanneer ze aansluiten. Of wanneer ze willen helpen met het organiseren van activiteiten, dat gebeurt ook regelmatig.” 

Er komen een aantal papieren op tafel om het verhaal te ondersteunen. Het blijkt het activiteiten jaarprogramma te zijn. Alleen voor de maand september een hele pagina vol en ook de andere maanden minstens één activiteit per week. Filmavonden, lezingen, muziekoptredens, spelletjesavonden, een pubquiz, een wijnproeverij en nog veel meer. “We hadden pas bijvoorbeeld een rijschoolhouder uitgenodigd, toen konden al onze leden het theorie-examen opnieuw afnemen. Voor de lol natuurlijk, om te zien of de nieuwe verkeersregels nog kenden. Dat was schrikken, haha. Of we hadden een keer een taxateur op bezoek. Toen kon iedereen een schilderij of antiekstuk meenemen, net als bij dat tv-programma.”

Thuis voelen
De sociëteit bestaat al ruim 168 jaar en is nog altijd springlevend. Momenteel heeft de sociëteit zo’n 130 leden, maar als het aan de voorzitter ligt, worden dat er meer. “We zijn altijd op zoek naar nieuwe leden. Dankzij die leden kunnen we al die activiteiten organiseren. We hebben geen strenge toelatingseisen, we proberen er vooral op te letten dat onze leden zich thuis voelen bij de sociëteit.”

Allerlei soorten mensen
De meeste activiteiten van de sociëteit vinden plaats in het eigen gebouw; zalencentrum Le Patapouf aan de Kolkmanstraat. “Een unieke locatie! Een horeca-gelegenheid met maar liefst 60 eigen parkeerplekken, waar vind je dat in Gouda? De locatie wordt beheerd door Hans en Sandra van Le Patapouf, een prachtige ruimte.” Er komen wekelijks vele leden van de sociëteit, uit alle rangen en standen. “Dat vinden we belangrijk, want we willen dat onze sociëteit toegankelijk moet zijn voor allerlei soorten mensen, ongeacht wat voor beroep iemand had of wat iemand gelooft. Daarom proberen we ook de contributie laag te houden.” Een overeenkomst tussen de leden is hun leeftijd, de leden zijn 50 jaar of ouder. “Niet meer de leeftijd om iedere week naar de kroeg te gaan, daarom komen mensen graag naar onze sociëteit.”

De leden gaan trouwens ook regelmatig op pad buiten het eigen gebouw. Een driedaags tripje naar Groningen, een bezoek aan de Floriade, maar ook bezoekjes aan interessante bedrijven. Wat wel altijd in Le Patapouf plaatsvindt, zijn de wekelijkse soos-avonden. Een vaste prik op maandagavonden. Ook voor die avonden heeft de sociëteit een groot aantal activiteiten gepland. 

Bent u nieuwsgierig geworden, kijk dan hier.  

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie