• Jan de Bruijn met zijn boek 'Makelaar in mooie meiden'
• Jan de Bruijn met zijn boek 'Makelaar in mooie meiden' Foto: Aangeleverd

Van postbode tot ‘makelaar in mooie meiden’: Jan de Bruijn schreef een boek over zijn leven

Algemeen 1.172 keer gelezen

GOUDA • Het leven kan rare wendingen nemen, daar weet Jan de Bruijn alles van. Van postbode, tot eigenaar van een modellenbureau tot journalist van de showbizz en misdaad: hij deed het allemaal. Hij kon er een boek over schrijven, en deed dat na enig aandringen van een vriendin ook. “Ik kon me alles nog herinneren, het was een film die helemaal terugkwam,” zegt hij erover.

Het boek staat volgens de Bruijn vol met bijzondere verhalen. Het is een flink boek; het telt bijna 300 pagina’s. In 17 hoofdstukken vertelt hij het verhaal over zijn avontuurlijke leven: “Het is chronologisch opgebouwd. Het begint bij mijn geboorte, en loopt tot nu.”

Als postbode liep hij 17 jaar lang door de Goudse straten, weer of geen weer. Een vrolijke postbode met veel bekenden. Eén van die bekenden werkte ook als model en liep modeshows ‘Dat zou jij eens moeten proberen, een modeshow organiseren’, had ze tegen hem gezegd. Dat zag hij in de eerste instantie niet echt zitten, maar hij werd toch overgehaald.

Ongekende successen
Wat volgde waren onstuimige en succesvolle jaren. Eerst organiseerde hij de modeshows naast zijn baan als postbode, vanaf 1984 kon hij het fulltime doen. De Bruijn trok het hele land door en organiseerde de shows in allerlei steden. Hoe hij dat deed: hij regelde modellen, plaatselijke modewinkels die hun kleding wilde showen, hij regelde de advertenties en publiciteit. Het resulteerde in geliefde en gewilde modeshows met zijn modellenbureau Funky Models. Dat deed hij 14 jaar lang. “Het was fantastisch, de shows zaten altijd wel vol, het waren ongekende successen” zeg de Bruijn erover. “Ik heb veel mensen leren kennen. Gerard Joling en andere tv presentatoren bijvoorbeeld. En Angela Visser stond bij mij ingeschreven. Ze was miss Holland en werd uiteindelijk miss universe, daar heb ik deels mee geholpen.”

“Uiteindelijk werden de modeshows minder populair en financieel ging het slechter. Ik had er ook wel genoeg van, de inspiratie was op. Ik zag geen mogelijkheden meer om door te groeien, dus ik ben ermee gestopt.” Dat betekent geen einde aan een avontuurlijk leven. “Ik werd daarna direct benaderd door het blad Weekend. Daar kon ik aan de slag als freelancer.” 

Altijd onder hoogspanning
Daarna begon hij te schrijven voor een blad over criminelen en criminaliteit. “Na een jaar had ik zoveel gekken en dwazen gezien, dat werd ik ook weer zat. Iedereen was natuurlijk ten onrechte veroordeeld. Ik geloof best in juridische dwalingen, maar niet iedereen. Ik had er geen zin meer in,” zegt hij hierover. De Bruijn zocht daarom een nieuwe baan. “Het was een leuke tijd, maar ik stond altijd onder hoogspanning. Ik was op zoek naar rust. Ik wilde weer vrolijk zijn, zonder zorgen. Zoals ik daarvoor als postbode ook was geweest.”

Die rust vond hij. De Bruijn nam een baan aan als ‘halve ambtenaar’, zoals hij het zelf noemt. Hij ging aan de slag bij het UWV als huismeester. Na deze tijdelijke aanstelling nam de Bruijn een baan aan bij een tankstation. Het eindigde heel abrupt door de diagnose prostaatkanker met uitzaaiingen. De Bruijn: “Ik heb de afgelopen jaren een strijd geleverd met chemokuren en allerlei behandelingen. Het is nu stabiel, de kanker gaat niet weg. Maar ik voel me goed, sport elke dag. Ik ben er heilig van overtuigd dat het goed blijft gaan.

Op zondag 20 november werd zijn boek op passende en ludieke wijze gepresenteerd in de Garenspinnerij. Zijn vroegere modellen, die nu een jaar of 50 zijn, liepen voor de laatste keer een show en Angela Visser reikte hem een eerste exemplaar uit, tijdens een live verbinding met Hollywood.

Het boek is te koop in verschillende Goudse winkels zoals Verkaaik, Bruna en The Read Shop Kamerbeek. Ook is het online via de website te bestellen. Speciaal voor de lezers van Het Kontakt-de Goudse Post heeft Jan de Bruijn een exemplaar gesigneerd en beschikbaar gesteld. Bekijk in het kader aan de linkerkant hoe u hier kans op kunt maken.

Meer informatie over het boek vindt je hier. 

Gesigneerd exemplaar
Jan de Bruijn heeft voor de lezers van het Kontakt - de Goudse Post een exemplaar beschikbaar gesteld. Wilt u kans maken op een exemplaar van het boek? Stuur dan een mail naar redactie.goudsepost@kmp.nl Dit kan tot 30 november 2022.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie