• De gasten en presentatrices van Gouwestad tijdens de opname.
• De gasten en presentatrices van Gouwestad tijdens de opname. Foto: Harriet in 't Veld

Campagne Orange the World gaat bijna van start: tegen geweld van vrouwen en meisjes

Algemeen 951 keer gelezen

GOUDA • De internationale campagne Orange the World, een campagne tegen geweld tegen vrouwen, gaat op 25 november van start. In dit kader werd door de Soroptimistenclub Gouda en Zonta Club Gouda een rondetafelgesprek georganiseerd over partnergeweld en de hulpverleningsketen. De gesprekken zijn binnenkort te zien op Gouwestad en Youtube. In de studio van Gouwestad werd het donderdag 17 november opgenomen.

Voor de eerste ronde gesprekken schoven Ester Wijnen en Sylvie Lo Fo Wong aan. Wijnen is onder andere interimmanager en systemisch coach. Maar ook ervaringsdeskundige. Over die ervaringen schreef ze het boek: ‘Jij bent het probleem’. Aan tafel vertelt ze over hoe een vrouw in een web van huiselijk geweld verstrengeld kan raken, ook als ze zich een sterke, succesvolle en onafhankelijke vrouw voelt en zo wordt gezien door haar omgeving. Op haar werk beklom ze de ladder, maar thuis was ze bang voor haar eigen man. 

Verandering
Oud-huisarts Sylvie Lo Fo Wong bevestigt dat slachtoffers van huiselijk geweld soms lastig te herkennen zijn. Zij deed jarenlang onderzoek naar geweld en de rol van huisartsen om dit te herkennen. Bij klachten waarmee vrouwen naar de huisarts gaan, wordt niet altijd gevraagd naar de thuissituatie. Met haar werk probeerde ze daar verandering in te maken.

Moeilijke keuzes
In het tweede gesprek komen Sati Yesildal, maatschappelijk werker bij de vrouwenopvang van Kwintes en Pieter van Boven, vertrouwenspersoon bij de Protestantse Kerk in Gouda, aan het woord. Yesildal vertelt over hoe partnergeweld er in de praktijk uitziet bij het werk in een vrouwenopvang. Ze bespreekt moeilijke keuzes die worden gemaakt, voor de hulpverlening (welke behandeling?) maar ook voor het slachtoffer (ga ik verder met mijn partner, of niet?).

Van Boven spreekt vanuit zijn rol als vertrouwenspersoon. Door onderwerpen als grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken hoopt hij mee te werken aan een meer veilige kerk. 

Het programma wordt uitgezonden op Gouwestad. De eerste uitzending is op vrijdag 25 november om 19.00. Tot 5 december wordt het uitgezonden om 10.00, 16.00, 19.00 en 22.00. De aflevering is vanaf vrijdag op Youtube te zien. Tijdens de campagne worden verschillende activiteiten georganiseerd in Gouda.

Voor meer informatie over de campagne, klik hier.  

Hester Hage

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het vernieuwde Dino Park heeft een dino uitgraafplaats.
Meivakantie bij Dino Experience Park Ingezonden mededeling gisteren
• Soesja Citroen en Gunter Demnig
Laatste twee Stolpersteine geplaatst, Soesja Citroen rondt project af: 'Laten we ze onderdeel van ons leven maken' Met video 24 apr, 11:10
 Orgelman Adrie Vergeer nam op zondag 21 april de “Romke de Waard” erepenning in ontvangst.
Erepenning voor Adrie Vergeer van de landelijke Kring van Draaiorgelvrienden Nieuws 23 apr, 17:11