Khalid Amakran en Robert de Hartogh.
Khalid Amakran en Robert de Hartogh. Foto: Mark Bolk

Fotograaf Khalid Amakran zoekt Goudse millennials met Marokkaanse roots

Algemeen 1.020 keer gelezen

GOUDA • In Museum Gouda is vanaf 23 april 2023 de nieuwe tentoonstelling ‘De Mix Nederland ‘Bnadem’ te zien. Fotograaf Khalid Amakran zoekt daarvoor millennials met Marokkaanse (groot-) ouders die hun verhaal willen vertellen.

In een serie dubbelportretten gaat hij de eerste generatie Marokkanen in Nederland samen met hun kinderen en/of kleinkinderen vastleggen. In verschillende steden, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Gouda, creëert Amakran hiervoor komende weken pop-up studio’s.

Inpireren 
Vanaf 23 april 2023 is De Mix Nederland ‘Bnadem’ in Museum Gouda en op Station Gouda te zien, met werk van Khalid Amakran (1991) en Robert de Hartogh (1942). De Hartogh fotografeerde vanaf de jaren 70 de eerste Marokkaanse gastarbeiders in Gouda. Amakran maakt hier een selectie van en laat zich door deze foto’s inspireren tot nieuw werk.  De zoektocht naar een eigen identiteit staat hierbij centraal. Wie mag je worden, wie kan je zijn en wat neem je mee van de generatie voor jou?

Persoonlijke drijfveer
Voor Amakran heeft dit project een grote persoonlijke drijfveer. Zijn vader is in 1972 als zogenaamde gastarbeider naar Nederland gekomen. De verhalen die hij over die tijd vertelt zijn vaak moedig en sterk. Maar Amakran ziet ook wat hierachter schuilgaat; een verhaal van een jongeman die zo goed als hij kon een leven op wilde bouwen voor zijn kinderen en familie. Met dit fotografieproject wil hij de verhalen van de generatie van zijn vader en hun kinderen vastleggen.

De tentoonstelling is onderdeel van De Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS en ProRail, ondersteund door het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij iedere editie van De Mix wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.

 Aanmelden kan via hallo@khalidamakran.nl

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie