Heidi Jonker, Wout Beute en Drees Brunt van filmclub Toverlint. Foto: Marianka Peters
Heidi Jonker, Wout Beute en Drees Brunt van filmclub Toverlint. Foto: Marianka Peters

Toverlint Gouda draait door

Door Marianka Peters

Mooie natuuropnames, een grappig filmpje met je vrienden of registratie van een schoolmusical of misschien een film met maatschappelijke boodschap. Alle soorten films zijn welkom op het Gouds Filmfestival, dat op 17 oktober wordt georganiseerd.

De Goudse amateurfilmclub Toverlint bestaat dit jaar 60 jaar en dat is reden om eens flink uit te pakken met verschillende activiteiten, zoals het Gouds Filmfestival en het Eén Minuut Festival. Afgelopen maandag werd de aftrap voor het jubileumjaar gegeven op de rode loper voor de Goudse Schouwburg tijdens de verkiezing van de Ondernemers van het Jaar. Van alle activiteiten vormt een écht Gouds Filmfestival het hoogtepunt van het jubileumjaar. Iedereen kan hieraan deelnemen. "Het festival is onderverdeeld in drie categoriën jeugd tot 12 jaar, jeugd tot 18 jaar en volwassenen," vertelt Toverlint-voorzitter Drees Brunt. "Het enige criterium is dat de inzenders geen professionals zijn en dat de filmpjes niet langer dan tien minuten zijn. Verder is iedereen vrij om in te zenden wat hij wil. Het maakt dus niet uit of een film is gemaakt met een smartphone of filmcamera, zolang het maar de moeite waard is." De locatie voor het festival wordt later bekend gemaakt. Afhankelijk van het aantal inzendingen, wordt door een deskundige commissie een eerste selectie gemaakt voor de vertoning tijdens het festival. De uiteindelijke winnaar krijgt een bijzondere award, ontworpen door de Goudse kunstenaar Menno Meijer.

Wout Beute van de lustrumcommissie en nauw betrokken bij de organisatie van het Filmfestival verwacht verrassende inzendingen onder ogen te krijgen. "Tegenwoordig is het reuze makkelijk om filmpjes te maken. Ondanks dat je heel vaak verrassende creatieve filmpjes ziet, hopen we dat de filmers er net iets meer van maken dan een whatsapp-filmpje."
 

Toverlint, opgericht in 1958, is een actieve vereniging met enthousiaste leden, die het leuk vinden om mooie films te maken, met elkaar of individueel. Hoewel enkele leden inmiddels al 50 jaar lid zijn, is er weinig bekend over de beginperiode van de Goudse filmclub, die haar thuisbasis heeft binnen de studio van RTV Gouwestad aan de Lange Groenendaal.
Met een film vertel je een verhaal, compleet met scenario, acteren en monteren, zo luidt het principe. "Alle leden zijn actief op het gebied van filmen, we discussiëren veel, leren elkaar tips en trics, met als uiteindelijk doel mooie en creatieve films te maken," stelt Drees. Volgens Wout leren de leden onderling veel van elkaar. "Er zit zoveel ervaring binnen de club en als je openstaat voor opbouwende kritiek maak je betere films. Een kleine aanpassing aan de muziek of een overgang een/tiende seconde eerder monteren, kan het verschil maken," vult Wout aan.

Naast het Gouds Filmfestival op 17 oktober, organiseert Toverlint op 21 april het Eén Minuut Festival. "Vanwege ons jubileum heeft NOVA ervoor gekozen om dit nationale festival in de Goudse Garenspinnerij te organiseren. De bezoekers treden daarbij als jury op."

De prijzenkast van filmclub Toverlint is rijk gevuld met eremetaal, in de wacht gesleept tijdens regionale en landelijke filmfestivals, georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Amateurfilmers (NOVA). Ooit is een filmproductie internationaal bekroond tijdens een filmfestival in Zuid Korea. Ook in dit jubileumjaar maakt Toverlint een drietal grote producties, waaronder de films 'Het komt goed' en 'Een gokje wagen', die worden ingezonden voor het nationale filmfestival. "Voor deze films zoeken wij nog amateuracteurs die het leuk vinden om een keer mee te spelen in een film. Aanmelden kan heel simpel via ons emailadres."

Nieuwe leden zijn van harte welkom. "Je hoeft echt geen professional te zijn, we zijn juist een club voor amateurs. Iedereen is welkom om een keertje op onze clubavond op dinsdagavond langs te komen en de sfeer te proeven." Wie zich wil aanmelden om deel te nemen aan het Gouds Filmfestival, als acteur in één van de films of voor nadere informatie kan terecht op de website www.toverlint.nl

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox