Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Gouda: minimumloon naar 14 euro per uur

Algemeen 1.062 keer gelezen

GOUDA • Medewerkers die in opdracht van de gemeente werken, bijvoorbeeld worden ingehuurd, gaan minimaal 14 euro per uur verdienen. Dit heeft het college toegezegd naar aanleiding van schriftelijke vragen van de PvdA.

Medewerkers in vaste dienst van de gemeente verdienen dit al minimaal. Maar medewerkers die (indirect) worden ingehuurd door de gemeente, denk aan huishoudelijke hulp, medewerkers in de groenvoorziening of ondersteuners in de handhaving, vallen niet onder het cao van de gemeente en worden nu nog regelmatig beloond tegen het Wettelijk Minimum Loon. Dit kan ongeveer 10 of 11 euro zijn. 

Fatsoenlijk voorzien in levensonderhoud 
De PvdA vindt dit, in deze tijden, onaanvaardbaar. “Met de stijgende prijzen voor energie, woonlasten en de dagelijkse boodschappen, komen veel werkenden steeds moeilijker rond. 10 euro per uur is te weinig om de rekeningen van te betalen en fatsoenlijk te kunnen voorzien in het eigen levensonderhoud,” aldus de partij.

De PvdA is blij met de toezegging. “Het minimumloon moet echt een stuk omhoog om te voorkomen dat mensen in de armoede terechtkomen. Het is heel goed dat de gemeente als werkgever daarin het goede voorbeeld geeft,” zegt PvdA raadslid Jan Kees Oppelaar.

Vervolgvragen
De gemeente heeft aangegeven dat niet álle medewerkers die de gemeente inhuurt in aanmerking komen de verhoging, bijvoorbeeld studenten of mensen zonder diploma. De PvdA heeft hierover vervolgvragen aangekondigd.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden