Mart van de Kamp, voorzitter van de Regenboog Alliantie, wethouder Anna van Popering, Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open Mind en fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans bij de opening van Oud roze.
Mart van de Kamp, voorzitter van de Regenboog Alliantie, wethouder Anna van Popering, Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open Mind en fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans bij de opening van Oud roze. Foto: Jan van den Berg

Expositie Oud roze staat stil bij lhbtiq-ouderen

Algemeen 791 keer gelezen

GOUDA • De Regenboogalliantie organiseert in het kader van de Goudse Regenboogweek de buitenexpositie Oud roze. De expositie werd dinsdag, op de internationale Coming-Outdag, officieel geopend. De expositie laat 30 foto’s met verhalen van lhbtiq-ouderen zien, waaronder bekende en onbekende Nederlanders. 

De Regenboogweek is een week vol activiteiten, georganiseerd door de Regenboog Alliantie. De week staat in het teken van de ouderenzorg in Gouda van lhbtiq-personen. “Wat je ziet is dat ouderen binnen zorginstellingen vaak terug in de kast gaan,” zegt Mart van de Kamp, voorzitter van de Regenboog Alliantie. “Ze worden daar bijvoorbeeld geconfronteerd met pestgedrag of buitensluiten. Onder andere vanwege dit soort verhalen vinden wij het belangrijk is dat we aandacht geven aan zorg en ouderenzorg. Juist tegen de laatste levensfase willen mensen praten over dat wat hen bezig houdt en als ze dan opnieuw de kast in moeten, dan is dat ingewikkeld. Daarom hebben we voor dit thema gekozen.”

De Regenboog Alliantie wil hiermee meer aandacht voor de problematiek. “We hopen dat dit onderwerp binnen Gouda meer handen en voeten krijgt. Bijvoorbeeld door organisaties met het keurmerk de Roze Loper te laten werken,” zegt van de Kamp. De Roze Loper is een officieel keurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen. Instellingen krijgen het keurmerk na het volgen van een traject dat leidt naar sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. “Wij kunnen dat niet doen, maar we kunnen het wel ondersteunen. En dat doen we door deze expositie, maar ook door Tour D’amour, een theatervoorstelling in de Irishof,” zegt van de Kamp. 

De expositie is een project van stichting Open Mind. Fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans maakte de foto’s en stond stil bij de ervaringen van de ouderen. “Ik wilde graag hun verhaal horen en dat ze gezien worden,” zegt Coppejans. “Ik wilde deze serie ook maken om het te delen met de jongere generatie, want we hebben allemaal onze eigen struggles en de acceptatie is nog lang niet voltooid. We kunnen leren van elkaar. De toekomst van lhbtiq-personen ziet er vaak anders uit dan als dat je hetero bent. Er is veel eenzaamheid, ik zou het mooi vinden als de volgende generatie dat voor elkaar op kan vangen.”

De expositie is buiten te zien op de Nieuwe Markt en Achter de Waag en duurt nog tot 21 oktober. 

Wil je meer weten over de expositie of over andere activiteiten in het kader van de Regenboogweek? Klik dan hier

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Een voertuig heeft op donderdagmiddag een spoor van Latex verf achtergelaten op de Hoge Gouwe.
Oeps: Voertuig laat spoor Latex verf van 400 meter achter op de Hoge Gouwe Nieuws 21 uur geleden
Het evenement keert terug met de naam ‘Revival Gouda Jazz Festival.
Gouda Jazz Festival start weer, met start-up op zondag 5 mei Nieuws 2 mei, 10:57
• Hielke en Stefan Kruyt.
The Gunnies: twee muzikale broers: 'Onze nummers vertellen tijdloze en herkenbare verhalen' Nieuws 2 mei, 10:00