Leerlingen Arianne Boog (links) en Mila Nobelen (rechts) laten samen met conciërge Maichel Molenaar een voorbeeld van een dispenser zien die binnenkort in de toiletten hangt.
Leerlingen Arianne Boog (links) en Mila Nobelen (rechts) laten samen met conciërge Maichel Molenaar een voorbeeld van een dispenser zien die binnenkort in de toiletten hangt. Foto: Jan van den Berg

Gratis menstruatieproducten bij het Coornhert voor iedere leerling: “Het moet een noodzakelijk goed worden, geen luxeproduct”

Algemeen 2.549 keer gelezen

GOUDA • Naar huis gaan omdat je je maandverband bent vergeten of een vriendin bellen vanuit de wc, of helemaal thuisblijven als je menstruatie te zwaar is. Het is voor jonge leerlingen op de middelbare school allemaal makkelijker dan aankloppen bij de conciërge om te vragen naar maandverband of tampons. Daar is bij het Coornhert binnenkort een oplossing voor. Er komen dispensers met gratis menstruatieproducten op de toiletten van de leerlingen.

Het idee ontstond bij conciërge Maichel Molenaar. Tijdens gesprekken met zijn vrouw en dochter thuis over het onderwerp, kwam hij erachter dat het toch minder goed geregeld was dan hij eigenlijk dacht: “Toen dacht ik: af en toe is het best ongemakkelijk voor leerlingen om erom te vragen.”

Een rood hoofd
Molenaar merkte wel vaker ongemak op bij de leerlingen. “Dan staat er een groepje een beetje rond het kantoor te drentelen. Dan pak ik mijn kartonnen doosje en dan gristen ze het snel met een rood hoofd weg. Ik probeer het heel luchtig te maken, zodat ze het de volgende keer wel durven te vragen. Het was voor de leerlingen soms heel ongemakkelijk. Voor mij ook: hoe snijd ik dat onderwerp aan? Toen dacht ik: dat moet gewoon op het toilet hangen.” Daar had hij leerlingen voor nodig en dus sloten Arianne Boog, Mila Nobelen en Josefien de Graaf uit de zesde zich bij hem aan.


Congiërge Maichel Molenaar samen met leerlingen Josefien de Graaf, Arianne Boog en Mila Nobelen tijdens de presentatie voor de oudervereniging. - Foto: Aangeleverd

Betreurend weinig
“Ik vond dat een geweldig idee,” zegt Arianne. De leerlingen en Maichel gingen op zoek naar wat er al op de markt was. “En dat waren er eigenlijk betreurend weinig,” zegt Maichel. Ze kwamen uit bij Herbox, een product ontwikkeld door twee Zweedse vrouwen. Het zijn dispensers met organische menstruatieproducten, speciaal ontwikkeld voor scholen en bedrijven.

Onverwachts ongesteld 
Met een powerpointpresentatie trok het team naar de oudervereniging van de school. “Daar legden we het probleem en de oplossing uit. Het komt zo vaak voor dat je onverwachts ongesteld wordt en niets bij je hebt,” legt Arianne uit. De leerlingen hebben veel persoonlijke verhalen uit hun vriendengroep of naaste omgeving, die werden gebruikt om de pitch te ondersteunen. Mila: “Mijn vriendinnen bellen elkaar zeker wel twee keer per week op vanuit de wc, of de ander wil komen met tampons. Niemand gaat naar de conciërge, dat is nog nooit gebeurd.”

Geen schaamte meer
“Zeker voor de onderbouw is dit onderwerp lastig,” legt Arianne uit. “Als je net ongesteld wordt, is dat nog een taboe. Maar ook nog heel onregelmatig, je kan plotseling ongesteld worden. Het is fijn als het dan ook gewoon op de wc is, dan hoef je geen hulp te vragen van een ander.” Ook het financiële aspect speelt soms een rol. “Ik heb gekeken naar hoeveel menstruatieproducten kosten, en dat kan behoorlijk oplopen,” zegt Molenaar. “Dat maakt het nog moeilijker om erom te vragen.” Maar het belangrijkste is het ontnemen van het gevoel van schaamte. “We doen het omdat we vinden dat het voor iedereen beschikbaar moet zijn. De schaamte weg, het is een normaal iets,” zegt Molenaar.

Zelfs de jongens waren blij
De oudervereniging ging diezelfde avond overstag en daarmee is het Coornhert de eerste middelbare school in de regio die menstruatieproducten gratis beschikbaar stelt. Het eerste jaar wordt het gefinancierd door de oudervereniging. “Dat is voor de snelle opstart. Daarna neemt de school het zelf over,”  legt Molenaar uit. Er komen in totaal 4 dispensers in de twee schoolgebouwen. Mila: “Leerlingen hebben heel positief gereageerd, zelfs de jongens waren er blij mee.”

Beweging in gang
De vier zijn nog niet klaar met de actie. “We willen nu een beweging in gang zetten. We willen dat het op iedere school beschikbaar wordt. De volgende stap is een pitch bij de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda, waarbij naast het Coornhert ook de GSG Leo Vroman en het Segment zijn aangesloten,” zegt Maichel. Arianne: “We hopen dat het uiteindelijk op iedere middelbare school beschikbaar is. Het moet een noodzakelijk goed worden, geen luxeproduct. De helft van alle leerlingen heeft dit nodig.”

‘We willen een beweging in gang zetten’

Hester Hage

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Congiërge Maichel Molenaar samen met leerlingen Josefien de Graaf, Arianne Boog en Mila Nobelen tijdens de presentatie voor de oudervereniging.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden