Dag Hoofdkwartier, hallo Graaf Floris V


Het Gilde van Ere-Waegemeesters in 2013, toen onder meer de échte Frau Antje (vooraan in het midden) werd benoemd tot ere-waegemeester,. Foto: PR
Het Gilde van Ere-Waegemeesters in 2013, toen onder meer de échte Frau Antje (vooraan in het midden) werd benoemd tot ere-waegemeester,. Foto: PR

Dag Hoofdkwartier, hallo Graaf Floris V

Gouda - Vandaag verdwijnt de naam Stichting Hoofdkwartier Gouda definitief uit de boeken en keert de vertrouwde naam Genootschap Graaf Floris V weer terug. De doelstelling van de netwerkorganisatie is ongewijzigd, maar krijgt met het oog op Gouda 750 jaar een nieuwe boost.

Door Marianka Peters

Het is nog niet zo lang geleden dat het Genootschap Graaf Floris V nieuw leven kreeg ingeblazen.
Tegelijkertijd werd de naam gewijzigd in Stichting Hoofdkwartier Gouda. "Achteraf gezien misschien een ongelukkige keuze, omdat de meeste leden er weinig gevoel bij hadden. Graaf Floris V spreekt veel meer tot de verbeelding, zeker nu we richting Gouda 750 jaar gaan in 2022," vertelt Marcel Moons, lid van de Raad van Bestuur van De Goudse Verzekeringen. 

Marcel (49) heeft de functie van penningmeester overgenomen van Geert Bouwmeester van De Goudse (Verzekeringen). "Ik heb op heel veel plekken gewerkt, in 2012 werd ik directeur Zakelijk bij de Goudse en sinds twee jaar maak ik deel uit van de Raad van Bestuur. In Gouda wonen en werken voelt als thuis, dus toen Geert vroeg om zijn functie binnen het Hoofdkwartier over te nemen, heb ik direct ingestemd. Als bedrijf is het belangrijk dat je iets terugdoet voor je stad."

De vader van Geert, Ad Bouwmeester, en voormalig Unichema-directeur Jan Löwik namen in 1984 het initiatief om hun maatschappelijke betrokkenheid ten opzichte van Gouda te tonen door stadsbrede initiatieven financieel te ondersteunen. Het Genootschap Graaf Floris V werd een feit. Bedrijven sloten zich aan bij de netwerkorganisatie en doneerden jaarlijks een bedrag, dat werd verdeeld over verschillende evenementen in de stad. Jaarlijks wordt er zo'n 20.000 euro verdeeld onder een vijftal initiatieven. Tijdens een bijeenkomst moeten de genomineerde initiatieven zich zo goed mogelijk presenteren, waarna zij een bepaald bedrag krijgen toegekend.

Ook het Gilde van Ere-Waegemeesters valt onder verantwoordelijkheid van het Genootschap. Jaarlijks vindt tijdens de eerste kaasmarkt van het seizoen de intronisatie plaats van nieuwe Ere-Waegemeesters, mensen die zich op één of andere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad. In 2010 veranderde het genootschap haar naam naar Hoofdkwartier Gouda om de organisatie nieuwe energie te geven, maar de naam sprak niet echt tot de verbeelding. "Vandaar dat we de mooie oude naam weer terugbrengen in de Goudse samenleving, vooral met het oog op Gouda 750 jaar," stelt Marcel. "Gouda telt zoveel mooie bedrijven. Eén van mijn 'missies' is om nieuwe bedrijven te enthousiasmere om zich aan te sluiten, zodat we nog meer initiatieven in de stad kunnen ondersteunen." Marcel noemt als voorbeeld het Riverdale Dansevent dat dit jaar op 10.000 euro mag rekenen. "Het Riverdale dansfestival voor dit jaar is een fantastisch initiatief, dat door de jury breed gesteund werd. Vooral omdat er voor deze groep jongeren nauwelijks iets is in de stad. Fantastisch om hier een bijdrage aan te kunnen leveren."

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden