De gemeente komt met een winterplan om inwoners en maatschappelijke instellingen de winter door te helpen
De gemeente komt met een winterplan om inwoners en maatschappelijke instellingen de winter door te helpen

Gemeente komt met een winterplan: ondersteuning voor inwoners en maatschappelijke organisaties bij hoge energierekeningen

Algemeen 1.061 keer gelezen

GOUDA • De gemeente trekt zowel op de korte als de lange termijn extra geld uit voor de ondersteuning van inwoners en maatschappelijke organisaties zoals sportverenigingen, buurthuizen en culturele instellingen, met het samengestelde ‘winterplan’. Het door het college opgestelde plan bestaat uit een breed pakket maatregelen waarmee de gemeente kwetsbare bewoners en maatschappelijke organisaties helpt de winter door te komen.

Het plan zal in ieder geval tot en met 2023 lopen. Voor zowel 2022 en 2023 is 2 miljoen euro gereserveerd, voor 2024 1,5 miljoen euro. De maatregelen in het winterplan zijn een aanvulling op de aangekondigde maatregelen van het Rijk. Wethouder Michiel Bunnik: “We willen niet wachten, we komen daarom met maatregelen die we nu kunnen nemen. Maar we kijken ook naar het langere termijnbeeld.”

Verhoogde norm minima regelingen en hoger jeugdtegoed
Door het verhogen van de inkomensgrens voor verschillende regelingen van 120% naar 130%, kunnen meer mensen hiervan gebruik maken. Ook krijgen kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen eenmalig een hoger jeugdtegoed, daarvoor is drie ton gereserveerd. Het jeugdtegoed is een onderdeel van het kindpakket, een pakket voor kinderen die opgroeien in gezinnen met een laag inkomen, en kan gebruikt worden voor de aanschaf van bijvoorbeeld kinderkleding, - schoenen en school- en sportspullen.

“We hopen dat ouders dit gebruiken om goede, warme kleding te kopen. Hiermee willen we zorgen dat gezinnen die met zulke proportionele stijgingen te maken krijgen ook zelf besparingen kunnen doen,” zegt Bunnik. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar gaat het tegoed omhoog van 150 naar 250 euro, voor kinderen van 12 t/m 17 jaar wordt het bedrag 500 euro in plaats van 150 euro.

Klusteam voor energiebesparende maatregelen
De gemeente wil bewoners van Gouda ondersteunen met het toepassen van kleine energiebesparende maatregelen. Daarvoor wordt een klusteam ingezet. Het klusteam, bestaande uit vrijwilligers, zal langs de deuren gaan en kunnen kleine maatregelen aanvoeren. “Denk aan brievenbusborstels aanbrengen, radiatorfolie of waterbesparende douchekoppen installeren en hierover adviseren,” zegt Bunnik. Eind oktober zal het klusteam starten.

Zichtbare hulploketten
Bestaande hulp en loketten voor kwetsbare inwoners moeten beter bekend worden onder de inwoners. Nog niet iedereen die recht heeft op beschikbare ondersteuning, maakt hier gebruik van. Om hoeveel mensen dit gaat is niet bekend. “Daarom blijven we communiceren over de mogelijkheden, ook over de loketten die er al bestaan,” zegt Bunnik. In samenwerking met partners in de stad, zoals het sociaal team, hoopt de gemeente zoveel mogelijk kwetsbare bewoners te bereiken.

Noodfonds voor maatschappelijke organisaties
Maatschappelijke organisaties en instellingen geven al langer signalen af over dreigende of al bestaande problemen. De gemeente is zich bewust van de situatie waarin zij zitten: “We gaan niet wachten tot ons instellingen omvallen, we vinden het belangrijk dat iedereen daar gebruik van kan maken,” zegt Bunnik. Daarom komt er een noodfonds voor Goudse maatschappelijke organisaties en instellingen die hoge energielasten niet kunnen opbrengen. Hiervoor is in 2022 1,7 miljoen euro gereserveerd.

Ondernemers
Goudse ondernemers zijn vooralsnog geen onderdeel van het plan. “We horen verschrikkelijke verhalen over ondernemers uit de stad,” zegt Bunnik. “We kijken naar de mogelijkheden, omdat gemeenten weinig hulpmiddelen hebben om ondernemers te steunen. Dat is niet iets wat we nu meteen kunnen aanpakken,” zegt Bunnik, “Het is ook afhankelijk van de maatregelen van het Rijk.”

Het goede voorbeeld
Het college is zich bewust dat met deze maatregelen niet alle problemen zijn opgelost. Daarom kijkt het college ook naar maatregelen op de langere termijn en roept bewoners, organisaties en bedrijven op om zelf ook maatregelen te nemen. “We moeten met elkaar formuleren hoe we dit gaan oplossen,” zegt Bunnik.

Ook binnen de gemeente worden maatregelen genomen. De verwarming gaat een graad lager, koffieautomaten eerder op stand-by, werknemers nemen vaker de trap in plaats van de lift, meer verlichting gaat uit, en er wordt gekeken of op minder drukke dagen verdiepingen worden gesloten.

Het college gaat binnenkort met de gemeenteraad in gesprek over de maatregelen.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sandra (l) en Inger bij de bekende geitenpiramide.
Kinderboerderij bestaat 50 jaar en viert jubileumjaar: 'Voor veel mensen is hier een plek' Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 22 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 23 uur geleden