Voorzitter Adriana van den Broek van de stichting Het Oude Mannenhuys.
Voorzitter Adriana van den Broek van de stichting Het Oude Mannenhuys. Foto: Jan van den Berg

Stichting Het Oude Mannenhuys heeft een warm hart voor Gouda

Algemeen 969 keer gelezen

GOUDA • Een beetje vreemd. Dat vindt voorzitter Adriana van den Broek van de stichting Het Oude Mannenhuys. Bij het steunfonds voor sociaal-culturele doelen wordt minder vaak aangeklopt dan verwacht. “Misschien moeten we onszelf weer wat meer op de kaart zetten.”

De coronacrisis, de energiecrisis en de torenhoge inflatie. Genoeg redenen voor veel mensen om bij het organiseren van activiteiten op zoek te gaan naar instanties die een handje kunnen helpen. Stichtingsvoorzitter Adriana van den Broek somt moeiteloos wat eventuele doelen op: buurthuizen, de kinderboerderij, Goudse koren, activiteiten voor ouderen, de voedselbank, schoolpleinen en schrijvers van boeken over Gouda.

Stuk voor stuk belangwekkende zaken van instellingen waar het geld niet tegen de plinten klotst. “Als mensen met een goed verhaal komen, willen wij hen met een warm hart ondersteunen. Op onze website staat precies beschreven aan welke voorwaarden men moet voldoen. Als dat zo is, gaan wij graag kijken hoe we financieel kunnen helpen.”

Oude Mannenhuys

Waar die drang om maatschappelijke impact te maken vandaan komt? Dat is een simpel te beantwoorden vraag, zegt Adriana. “Van oudsher was het Oude Mannenhuys een plek waar behoeftige mannen de laatste jaren van hun leven verzorgd konden doorbrengen. Die geschiedenis gaat terug tot 1555, toen Willem Vroesen het Oude Mannenhuys stichtte.

Ze moesten daar een bepaald bedrag voor betalen en van dat geld kregen ze onderdak en zorg. In de jaren zeventig is het vermogen van het Oude Mannenhuys ondergebracht in een stichting, met als doel activiteiten te ondersteunen op sociaal en cultureel vlak. Dat is wat we vandaag de dag nog steeds doen.”

Het gaat er uiteindelijk om, dat we graag een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de Goudse samenleving. Misschien hebben mensen door de coronacrisis wat gas teruggenomen met het organiseren van activiteiten.

Dat kunnen we ons natuurlijk goed voorstellen. Het zijn moeilijke tijden, maar wij hopen dat die activiteiten wel weer worden opgepakt. Gouwenaars die mooie dingen willen organiseren, moeten weten dat wij graag met hen mee willen denken.”

www.hetoudemannenhuis.nl

Karl Flieger

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden