Afbeelding
Foto: Rob Radix

Fietsen Alle Jaren fietst al 5 jaar met ouderen door de stad

Algemeen 893 keer gelezen

GOUDA • Fietsen Alle Jaren bestaat deze week 5 jaar. De stichting rijdt met Gouwenaars die zelf niet (meer) kunnen fietsen met een riksja door de stad. Dit weekenden fietsten ze met de sponsoractie ‘We Bike 4 Alzheimer’ en fietsten de hele zaterdag met bewoners van de Prinsenhof en Gouwestein door de stad. Wethouder Michiel Bunnik kwam de stichting feliciteren en reed zelf een rondje mee.

Herinneringen  
Fietsen Alle Jaren maakt deel uit van een internationale beweging, ‘Cycling Without Age.’ De beweging is gestart in Denemarken en is  inmiddels wereldwijd actief in 50 landen. “Ons motto is: ‘Met de wind door het haar’, zegt George, één van de vrijwilligers van de stichting. “Het doel is om mensen die weinig buiten komen, met een riksja en een begeleider rond te fietsen door de stad, naar plekken die zij willen zien. We hebben eerst een gesprek, dan kunnen mensen zelf aangeven waar ze graag heen willen.” De vrijwilligers fietsen samen met de passagiers en een begeleider langs plekken waar de passagiers herinneringen hebben of ze gaan de natuur in.

Piloten
Het gaat vaak om mensen die weinig buiten komen. “Soms woont familie ver weg bijvoorbeeld. Er was laatst een man die al twee jaar niet buiten was geweest. Die mensen zie je echt genieten,” zegt George. De stichting bestaat uit 25 vrijwilligers. Dit zijn bestuursleden, vrijwilligers voor het onderhoud van de riksja, begeleiders en ‘piloten.’ George legt uit: ‘We noemen het piloten, omdat het best lastig is om op zo’n riksja te rijden. Vrijwilligers volgen een training en niet iedereen haalt het.

Groeien
De ritten zijn gratis voor de passagiers. “We rijden nu vooral voor zorginstellingen, maar ook particulieren mogen zich aanmelden,” legt George uit. De stichting heeft nu twee riksja’s voor de deur staan. “We hopen te gaan groeien. Meer mensen mogen zich aanmelden, en we willen meer piloten.In Duitsland heeft een stad met 27000 inwoners 5 riksja’s, dus hier valt nog een hoop te behalen,” besluit hij.

Voor meer informatie klik hier.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie