Wethouder van Popering op bezoek bij Huize Winterdijk
Wethouder van Popering op bezoek bij Huize Winterdijk Foto: Aangeleverd

Wethouder van Popering bezoekt Huize Winterdijk voor Wereld Alzheimer Dag

Algemeen 448 keer gelezen

GOUDA • Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren enorm toe in Nederland volgens Alzheimer Nederland. Ook in Gouda is dat te zien.

In 2020 ging het nog om ongeveer 1250 mensen, in 2030 zijn dat er al 1700 en in 2040 zelfs 3000, laten de berekeningen zien. Van de mensen met dementie woont ongeveer 70 procent thuis. Als dat niet meer gaat, komt een instelling in beeld. Huize Winterdijk is zo’n instelling. Wethouder Anna van Popering bezocht daarom op Wereld Alzheimer Dag het woonzorgcentrum. 

Directeur Cor van de Craats ontving de wethouder. Ook hij herkent het beeld van toenemende zorgvragen. “Steeds vaker zien we dat mensen met dementie niet langer thuis kunnen wonen. Dan is het heel fijn als wij ze een prettige woonplek met de juiste zorg kunnen bieden.”

Het echtpaar Milort woont in één van de appartementen in de instelling waar de wethouder op bezoek was. Ze vertellen: “Alles wordt voor ons verzorgd, de lakens en de badhanddoeken. Ook het eten is hier heel lekker.”

Deze vorm van zorg is er echter niet voor alle mensen met dementie. Zeventig procent van hen woont thuis en is afhankelijk van mantelzorg. Dat is voor veel mantelzorgers niet niks. Ruim een derde van de mantelzorgers geeft aan meer dan 40 uur per week te besteden aan de zorg, vaak in combinatie met een betaalde baan. 

“Op dit moment geeft 1 op de 33 werkenden mantelzorg aan iemand met dementie. Uit de berekeningen van Alzheimer Nederland blijkt dat dat in 2040 1 op de 8 zal zijn. Een enorme toename dus,” vertelt wethouder Van Popering. “Het is echt iets wat ons allemaal gaat raken en waar we ons dus bewust van moeten zijn.”

De gemeente Gouda is hier ook mee bezig. “We hebben maandelijkse Alzheimercafébijeenkomsten, mantelzorgondersteuning en lotgenotencontact. Ook gaan er ouderenvoorlichters langs bij 75plussers, om samen te verkennen wat de noden en mogelijkheden zijn. We zetten daarbij in op ‘zelf zo lang het kan en thuis zolang het kan’. Dat is niet alleen nodig omdat instellingen met wachtlijsten en personeelstekorten kampen, maar ook omdat ouderen zelf aangeven dat zij graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Wij onderzoeken op dit moment hoe we dat voor zoveel mogelijk mensen kunnen organiseren.”

‘Wat daar enorm bij helpt, is dat Gouda een stad is waarin we gewend zijn om te zien naar elkaar. Zodat mensen met dementie vaak niet afhankelijk zijn van maar één mantelzorger of professionele hulp, maar ook mensen om zich heen hebben die af en toe een boodschap doen, met ze wandelen of de keuken poetsen. Met de toenemende aantallen is dat de toekomst, een gezamenlijk systeem waarin we mensen helpen zo lang mogelijk hun autonomie te behouden.”

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie