Tekenaar Frans Le Roux geeft de puzzel aan Adrie en Riet Vergeet
Tekenaar Frans Le Roux geeft de puzzel aan Adrie en Riet Vergeet Foto: Jan van den Berg

Gouda heeft een puzzel en daar staan Adrie en Riet Vergeer met hun draaiorgel op

Algemeen 780 keer gelezen

GOUDA • Links op de puzzel, naast het stadhuis, zie je tussen de paarden van de kaasmarkt, Adrie en Riet Vergeet staan met hun draaiorgel. Tekenaar Frans Le Roux maakte de puzzel als onderdeel van een serie wereldsteden en gaf daarin Adrie en Riet met hun orgel een plaats. Vandaag reikte hij hen een exemplaar van de puzzel uit. 

Le Roux heeft voor de puzzelserie ‘Cities of the World’, in opdracht van Ravensburger, al veel steden vastgelegd in puzzels. Nu was Gouda aan de beurt. Le Roux houdt ervan om authentieke details van de stad in de puzzels te verwerken. “Ik wilde graag de kaasmarkt, toch wel een icoon van Gouda, op de puzzel zetten, daarvoor ben ik in de Waag geklommen,” zegt hij. 

Een mooie bijkomstigheid was ‘Beleef Gouda op grote Hoogte’, waarbij bezoekers van de Sint-Jan naar het dak van de Sint-Janskerk kunnen klimmen en vanaf daar de stad kunnen zien. Daardoor bekeek Le Roux de Markt ook vanaf de andere kant. “Uiteindelijk vond ik het toch beter om het vanaf die kant te doen, omdat je dan de mooie voorgevel van het Stadhuis ziet. Ook kon de Kaasmarkt er nog steeds goed op.” Toen hij de Markt vanaf de Sint-Jan bekeek, spotte Le Roux ook het draaiorgel met Adrie en Riet Vergeer, die al jarenlang op de Markt staan. Een detail dat hij niet wilde laten liggen. 

Het duurde drie maanden om de puzzels te maken. Adrie en Riet Vergeer zijn vereerd om op de puzzel afgebeeld te staan. Adrie Vergeer: “Dit is een authentiek orgel, er is geen ander exemplaar van. Ik ben als Gouwenaar trots om een hier een onderdeel van te zijn,” zegt hij. Riet Vergeer hoorde vandaag pas dat zij er ook op stond: “Dat wist ik niet, maar het is een hele eer,” zegt ze. 

De puzzels zijn te koop in diverse Goudse winkels.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie