Bestuurders Corry Schouten en Hendrik Spit in het nieuwe pand van de Voedselbank.
Bestuurders Corry Schouten en Hendrik Spit in het nieuwe pand van de Voedselbank. Foto: Hester Hage

Voedselbank Gouda gebruikt een nieuw concept: ‘Een menselijker systeem’

Algemeen 1.181 keer gelezen

GOUDA • Het is rustig op vrijdagmiddag in de Voedselbank. Er loopt een stelletje met een boodschappenkar langs de schappen. Zoals een supermarkt, maar het ontbreken van prijskaartjes verraadt dat het geen gewone winkel is. Dit is het nieuwe concept van de voedselbank: “Je krijgt geen gevulde doos meer mee, maar kunt zelf uitkiezen wat je wilt,” legt Corry Schouten, bestuurslid van de voedselbank Gouda uit.  ”We zijn hier zo blij mee. Het is een veel menselijker systeem. Zo voorkom je dat mensen producten krijgen die ze niet gebruiken.”

De voedselbank is in mei naar de Noordpool verhuisd. Sindsdien bestaat het nieuwe concept. Hoe het werkt? Bij binnenkomst krijg je een gekleurd papier, dat staat voor het aantal personen per gezin. Op de schappen staat aangegeven hoeveel en wat de klanten kunnen pakken. 

Praatje maken
Een mooie bijkomstigheid is de extra ruimte voor een praatje. Een vrijwilliger vertelt: “Ons werk is echt veranderd. We staan nu meer in de winkel en kunnen nu praten met de klanten.” Ook Corry merkt dit: “Je leert de mensen steeds beter kennen. Nu vragen ze weleens of ik even kan komen en dan willen ze iets persoonlijks kwijt. Het is veel socialer geworden.”

Breed netwerk
Vorige week kwam in het nieuws dat de Voedselbank er slecht voor staat. “Dat herkennen we niet. Natuurlijk heeft de verhuizing een stuk uit onze buffer gehaald. Het is lastig om dat op te vullen, bijvoorbeeld door de stijgende energiekosten. Maar we maken ons geen zorgen. We hebben een breed netwerk. Als we iets nodig hebben is er altijd iemand die ons te hulp schiet. Maar het zou gewaardeerd worden als de gemeente ons te hulp schiet als dat nodig is,” zegt Henk Spit, secretaris bij de Voedselbank.

Stijging aanmeldingen 
Dit weekend is de norm verhoogd om hulppakketten af te halen. Schouten: “We zien wel een stijging in de aanmeldingen en we verwachten dat het doorzet. Maar we hebben eerder 400 mensen gehad, dat kunnen we wel aan.”

Zonnepanelen en verwarming
Het pand is nog niet klaar. Er komen zonnepanelen en de verwarming wordt aangesloten. “Dat overleven we ook wel, we moeten wel harder trekken en meer van onze sponsors vragen. Maar wij hebben er alle vertrouwen in”, besluit Corry Schouten.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie