Jorinde Buskermolen (l) en Josepha Verbrugge.
Jorinde Buskermolen (l) en Josepha Verbrugge. Foto: PR

ConAnima Music Academy organiseert twee nieuwe projecten om jong en oud te verbinden

Algemeen 601 keer gelezen

GOUDA •  “Ik had wel 100 projecten kunnen bedenken, maar ik wilde niet in mijn eentje het hele fonds leegtrekken”, vertelt Jorinde Buskermolen - van den Thillart, initiatiefnemer van ConAnima Music Academy met een lach. Met behulp van een coronasteunregeling van de gemeente Gouda om het Goudse culturele leven een impuls te geven, zet ze twee cultureel maatschappelijke projecten op. “Met deze projecten wil ik maatschappelijke domeinen laten kruisen en mensen met elkaar verbinden.” Muziek en kunst spelen daarbij een belangrijke rol. 

Samen schilderen
Eén van de projecten heet ‘Ik Schilder Kleurige Klanken’. “Ik werd hiervoor geïnspireerd door de coronatijd, waarin de eenzaamheid van ouderen een probleem was. Voor dit project worden ouderen uit een verzorgingstehuis gekoppeld aan een kind op de basisschool,” legt Jorinde uit. “Samen gaan ze op live muziek schilderen onder begeleiding van kunstenares Josepha Verbrugge. Op die manier leren kinderen oog te hebben voor de medemens en proberen we de vereenzaming van ouderen enigszins tegen te gaan.”
Het project wordt op 11 oktober uitgevoerd in de Julianastaete, op 13 oktober in de Hanepraij en op 10 november in Domus Magnus.

Prentenboek
Het andere project, dat plaatsvindt op 19 november, is bedoeld voor kinderen van 1 tot 10 met een verzorger of (groot)ouder. “Het is gebaseerd op het prentenboek ‘De Kakelbonte Kameleon’. Het idee is dat kinderen samen met hun verzorger bewegen op live muziek dat wordt verzorgd door Jorinde op viool en cellodocente bij ConAnima, Sylvia Cempini. Yogadocente Mirjam van der Beek - van Gelderen begeleidt de bewegingen.

Dit project vindt in november twee keer plaats in de Vaste Burcht in de wijk Bloemendaal, en een andere voorstelling vindt plaats op de Blokker locatie, speciaal voor de vluchtelingen uit Oekraïne. “Dat is leuk, want met beweging en muziek heb je geen taal nodig, dus de taalbarrière speelt dan geen rol.”

Oog voor de medemens
“Wat beide projecten bijzonder maakt, is dat kinderen deze activiteiten samen met een oudere of hun verzorger doen. Maar ze komen ook in aanraking met live muziek, mogen zelf schilderen, en leren oog hebben voor hun medemens. Uiteindelijk wordt dit voor iedereen een onvergetelijke middag. Dat is mijns inziens iets wat de samenleving nodig heeft.” Aanmeldingen voor Schilderen op muziek verloopt via de zorginstellingen en kinderen kunnen zich inschrijven via de website van de Brede School. Donaties voor dit project zijn welkom. Voor het project ‘De Kakelbonte Kameleon’ zijn kaartjes te krijgen via de website.

Innovatiefonds Gouda
De gemeente is van plan verder te investeren met het innovatiefonds. Dit fonds richt zich op vernieuwende culturele projecten. Zowel amateurverenigingen als individuele makers en professionele organisaties kunnen een aanvraag doen. Het doel is om het culturele aanbod te verbeteren en bij te dragen aan het herstel van de culturele sector na corona. Woensdag wordt definitief beslist over het fonds voor 2023.

Kijk voor meer informatie of voor een donatie voor het project ‘Ik Schilder Kleurige Klanken’ hier en voor het project ‘De Kakelbonte Kameleon’ hier.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie