Afbeelding
Foto: pr

Bij de Goudse Reddingsbrigade zwem je door

Algemeen 1.539 keer gelezen

GOUDA • Elk jaar raken duizenden mensen ongewild in de problemen in het water. Dat gebeurt soms door een ongeluk, maar veel vaker door onoplettendheid, gebrek aan zwemervaring of juist door te veel vertrouwen in de eigen zwemvaardigheid. Bovendien kan zelfs de allerbeste zwemmer door kou, vermoeidheid of kramp overvallen worden en hierdoor in een levensbedreigende situatie terecht komen.

Al ruim 100 jaar leidt de Goudse Reddingsbrigade kinderen en volwassenen op om volwaardige zwemmend redders te worden. Aansluitend aan de reguliere ABC-zwemlessen, wordt er verder gezwommen voor de zwemmend redden diploma’s van Reddingsbrigade Nederland. Het motto van de GRB is nog altijd “zolang niet iedereen kan zwemmen, moet iedereen zwemmend kunnen redden.”

Op 23 augustus is de zomerstop voorbij en begint de brigade weer met de zwemopleidingen. Elke dinsdag- en vrijdagavond staan de zweminstructeurs met veel plezier langs en in het bad om zwemles te geven in het Groenhovenbad.

Wachtlijsten
Wachtlijsten langer dan een jaar om te starten met zwemles zijn helaas geen uitzondering in de zwemwereld. De wachtlijst voor het A-diploma is bij de GRB op dit moment ongeveer 6 maanden. Heeft een zwemmer het A-diploma al in bezit en wil bij GRB beginnen aan diploma B en C, dan is het vaak mogelijk om snel in te stromen. Voor de diplomalijn van Reddingsbrigade Nederland, de zwemmend redden diploma’s (de brevetten), is geen wachtlijst en kan vrijwel direct gestart worden.

“Wij zijn een echte vrijwilligersvereniging. Onze vrijwilligers zetten zich naast hun baan of opleiding in hun vrije tijd in om Nederland zwemveiliger te maken, onder andere dus door zwemlessen te geven.” aldus voorzitter Hans te Hennepe. “Maar de Goudse Reddingsbrigade doet méér dan alleen zwemles geven. Je kunt bij ons gediplomeerd life guard worden, de vaaropleiding volgen, een erkend EHBO-diploma halen en lid worden van ons succesvolle wedstrijdteam. Wij zijn de meest veelzijdige en betaalbare zwemvereniging van Gouda én ook nog eens de gezelligste!” voegt Te Hennepe er met een gulle lach aan toe. “Omdat wij afhankelijk zijn van vrijwilligers schakelen wij regelmatig de hulp van zwemouders/verzorgers in. Toezicht houden rond de kleedruimtes tijdens de leswisselingen, materiaalhulp tijdens wedstrijden, verzorgen van de catering, dat kan prima door ouders gedaan worden. Daarnaast zoeken wij een 2e penningmeester, secretaris en is altijd plek voor nieuwe zweminstructeurs of mensen die daarvoor opgeleid willen worden.”

Prestatietocht
Zaterdag 27 augustus organiseert de GRB een zwemprestatietocht in de Surfplas in Reeuwijk. Iedereen met minimaal het A-diploma mag meedoen. Er kan gekozen worden voor de PaMaDoZo-tocht, je zwemt dan samen met je gezinsleden allemaal de afstand van 500 meter. Ook kan er ingeschreven worden voor de 1km route en de geoefende zwemmers kunnen deelnemen aan de tocht van 4km waarbij de hele Surfplas rondgezwommen wordt. Uiteraard wordt de prestatietocht beveiligd door GRB reddingsboten en zwemmend redders op hun rescueboards.

Inschrijven kan via www.goudsereddingsbrigade.nl

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden