FF Tussendoor - Manipulatie

Mensen die denken alle wijsheid in pacht te hebben, willens en wetens hun mening aan je willen opdringen of je op geraffineerde wijze onderuit proberen te schoffelen. Ik ken inmiddels mijn pappenheimers, ik ontloop ze zo veel mogelijk en als dat niet lukt, schiet ik gelijk in de alarmmodus. In mijn hoofd houdt Harm Alarm met zijn oranje zwaailicht me bij de les. Manipulatie, ik heb er een broertje dood aan. Maar niet als het om manipulatie in de medische wereld gaat.

Wat een fantastisch mooi nieuws afgelopen week om het jaar mee af te sluiten. Hét middel om de vreselijke ziekte kanker te bestrijden lijkt te zijn gevonden. Afweercellen worden genetisch zo veranderd dat ze kankercellen kunnen herkennen en vernietigen. Vooralsnog alleen bij lymfeklierkanker, maar de medici verwachten dat meerdere soorten kanker op die manier behandeld kunnen worden.

Dit betekent een enorme doorbraak in de medische wereld, maar voor het gemiddelde dagblad was dit slechts een éénkolommertje waard. Goed nieuws scoort nu eenmaal niet zo lekker, zo blijkt maar weer.

Jammer, want als je er goed over nadenkt, is dit natuurlijk een geweldige ontwikkeling. Na de bacteriofagen, een alternatief voor antibiotica, dat helaas nu nog uit Georgië moet worden gehaald, is de nieuw ontwikkelde therapie tegen kanker veelbelovend. Stel je voor dat we kanker definitief de wereld uit kunnen helpen! Voor een aantal dierbaren van mij komt het te laat, maar het geeft wel hoop voor de toekomst. Afgezien van het psychische leed, zijn al die afschuwelijke chemokuren en bestralingen in de toekomst niet meer nodig. De farmaceutische industrie, die hun omzet in de toekomst drastisch zal zien dalen, zal wel weer beginnen te koeren, maar daardoor laten we ons toch niet gek maken?

We zwaaien het jaar 2017 met goed nieuws uit. Ik wens alle lezers en hun dierbaren een voorspoedig, gelukkig, maar bovenal héél gezond nieuwjaar toe.

Marianka Peters
Meer berichten
Shopbox