Saado maakt dromenvangers. "Ze houden de mooie dromen vast."
Saado maakt dromenvangers. "Ze houden de mooie dromen vast." Foto: Sandra Zeilstra

Bevlogen asielzoeker Saado: ‘Dromenvangers’ op bestelling

Algemeen 643 keer gelezen

GOUDA • Ruim twee jaar geleden ontvluchtte Saado Douna als 25-jarige Syrische christen zijn geboorteland. Nu verblijft hij op de asielboot in Gouda.

“Hier heb ik het goed”, stelt Saado Douna tevreden vast. “Ik krijg veel hulp uit de Walvis (het ontmoetingscentrum in Korte Akkeren, red.). Daar krijg ik taallessen Nederlands. Ik probeer zo snel mogelijk de taal te leren. Gelukkig spreek ik ook Engels.”

Dromenvangers

Een medewerkster van de Walvis hoorde dat Saado als hobby heeft het maken van dreamcatchers, dromenvangers. Dat zijn handgemaakte voorwerpen van stof, kralen en andere borduuronderdelen. Je kan ze ophangen. Ze zijn afkomstig van de indianen in Noord-Amerika. Maar ook uit Afrikaanse landen. Saado: “Je moet ze boven je bed hangen. De gedachte is dat die dromenvangers boze dromen verjagen en mooie dromen vasthouden.”

Net die paar leuke dingen

Via de Walvis werd een oproep gedaan om Saado Douna aan materialen te helpen. Op de asielboot mag hij gebruik maken van een klein kamertje, waar hij geregeld zit te handwerken. Ook wijkcentrum De Noord en de Wereldwinkel hebben belangstelling getoond. In de winkel aan de Lange Groenendaal mag hij de dromenvangers uitstallen en verkopen. “Door de ze te verkopen, verdien ik een beetje geld. Als hobby. Ik mag niet werken, omdat ik nog geen BSN nummer heb en dus geen officiële status. Dus veel geld heb ik niet. We krijgen eten en kleren van de overheid. Van de opbrengst van de verkoop kan ik net een paar leuke extra dingen doen.”

Een mooi contact heeft Saado Douna ook met bloemiste Diny van Blomatelier. “Ik krijg lessen van haar. Ze heeft meer buitenlandse studenten. Ze is echt heel erg goed, daar leer ik veel van. In Syrië werkte ik een tijdje als bloemist.” Hij wil architectuur studeren. Eerst in Nederland, daarna in Syrië, in zijn geboortestad Homs. Daar zijn z’n oudere broer (25), moeder en grootmoeder achtergebleven. Die belt hij bijna elke dag; het gaat naar omstandigheden goed met ze.

“Ik hoop eerst een verblijfsvergunning te krijgen voor Nederland. Nu heb ik een pasje voor één jaar. Binnenkort hoop ik te horen of ik mag blijven. Dan zien we wel weer. Ooit hoop ik toch terug te kunnen gaan naar Syrië. Nu wil ik dat nog niet, omdat ik niet opgeroepen wil worden voor militaire dienst en niet aan een oorlog wil meedoen.”

Saado bedankt iedereen die hem helpt in deze moeilijke periode.

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden