Na 75 jaar alsnog erkenning voor Indië-veteraan Henk de Jong.
Na 75 jaar alsnog erkenning voor Indië-veteraan Henk de Jong. Foto: Marianka Peters

‘Vergeten’ ereteken na 75 jaar uitgereikt

Algemeen 1.765 keer gelezen

gouda •ouwenaar Henk de Jong heeft na 75 jaar het Ereteken voor Orde en Vrede ontvangen waar hij recht op had na zijn uitzending naar Nederlands-Indië   Henk de Jong is in 1946  uitgezonden geweest naar Nederlands-Indië. Het zou voor één jaar zijn maar uiteindelijk werd het drie jaar en twee maanden.  

Voor deze uitzending had De Jong recht op het Ereteken voor Orde en Vrede, wat hem pas na 75 jaar werd uitgereikt. Tevens ontving de 97-jarige Gouwenaar het Demobilisatie Insigne Koninklijke Landmacht vanwege het feit, dat De Jong in de periode tussen 15 augustus 1945 en 27 december 1949 gedurende tenminste drie maanden dienst heeft gedaan op het grondgebied van het voormalige Nederland-Indië.
Het ontbreken van de eretekens werd bij toeval ontdekt door de twee Goudse veteranen Marien Klein en Harry van den Brink, die namens het Veteranennetwerk Gouda een interview afnamen met De Jong voor een nieuwe rubriek in deze krant.

Snel gehandeld

“Tijdens  dit interview kwamen de onderscheidingen ter sprake. Hij gaf zelf aan dat hij wel een baton heeft gehad maar die is hij kwijtgeraakt,” zegt Harry van den Brink. “Marien heeft daarom onlangs contact opgenomen met het bureau decoraties van Defensie. Volgens Defensie is er destijds wel een ereteken voor de heer De Jong geweest. Kennelijk is er toch iets niet helemaal goed gegaan. Zonder daar ingewikkeld over te doen was het bureau bereid over te gaan tot een zogenaamde her-verstrekking van het ‘Ereteken voor Orde en Vrede met de gespen 1946 - 1947 -1948 -1949’. Ook had de heer De Jong volgens het bureau decoraties nog recht op het Demobilisatie Insigne Koninklijke Landmacht. Defensie heeft heel snel gehandeld en twee dagen later kon ik de twee onderscheidingen in Utrecht ophalen.”
Toen de burgemeester dit ter ore kwam was hij gaarne bereid deze onderscheidingen na 75 jaar aan de heer de Jong uit te reiken in het bijzijn van de kinderen Henny en Hetty.

In de nieuwe rubriek ‘Goudse veteranen vertellen’ doen zowel jonge als oude veteranen het verhaal over hun uitzending, dat periodiek in deze krant zal verschijnen. “Het was voor het eerst dat mijn vader zo vrijuit sprak over wat hij heeft meegemaakt,” vertelt dochter Hetty. “Ik ben blij dat hij ons deelgenoot heeft gemaakt na al die jaren van stilzwijgen.”

Marianka Peters

.

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie