Droogte bedreigt de waterstanden.
Droogte bedreigt de waterstanden. Foto: 123rf.com

Extra pompen houden water in de regio op peil

Algemeen 866 keer gelezen

REGIO • Door de extreem lage waterstand op de IJssel plaatsen de waterschappen Rijn en IJssel, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen extra pompen bij gemaal Eefde.

Met deze extra pompcapaciteit in de buurt van Zutphen kan op korte termijn voldoende water in het Twentekanaal gepompt worden en vanuit daar worden verdeeld over de gebieden van de drie waterschappen. Het Twentekanaal is een belangrijke waterbron én doorvoerroute voor scheepvaart, landbouw, natuur, drinkwatervoorziening en recreatie. Ook in deze droge periode willen de samenwerkende partijen deze functies zo goed en zo lang mogelijk bedienen.

De extra pompcapaciteit is geen garantie op het uitblijven van watertekorten deze zomer. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) kan besluiten om de aanvoerhoeveelheid via gemaal Eefde te beperken, bij eventuele problemen op de IJssel of het IJsselmeer.

Dijkgraaf Hein Pieper van Waterschap Rijn en IJssel: “We nemen als waterschappen en Rijkswaterstaat onze verantwoordelijkheid. Daarmee kunnen we een deel van ons gebied langer van water voorzien. Onder normale omstandigheden kan met gemaal Eefde ruim 21 kubieke meter water per seconde worden aangevoerd vanuit de IJssel. Nu is dat maar 10 kubieke meter. De verwachting is dat deze situatie nog zeker nog wel acht weken aanhoudt.”

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Meerdere woningen ontruimd na brand in afvalcontainer, politie gaat uit van brandstichting 112 7 uur geleden
Kunstenaars Saskia Vergunst en Henk Veldhuizen nemen met de expositie 'Vrij Verrassend' de bezoeker mee in hun kijk op de wereld.
Expositie 'Vrij Verrassend' bij Firma van Drie Nieuws 10 uur geleden
Cultuurhuis Garenspinnerij viert op vrijdag 6 en zaterdag 6 april haar 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD!
Cultuurhuis Garenspinnerij viert 10-jarig jubileum met het spektakel GOUD! Nieuws 27 mrt, 17:14