Ouderen moeten beter worden beschermd tegen verschillende vormen van mishandeling.
Ouderen moeten beter worden beschermd tegen verschillende vormen van mishandeling. Foto: Bert Bons

PvdA wil onderzoek naar mishandeling van ouderen

Algemeen 761 keer gelezen

GOUDA • Naar schatting worden er jaarlijks 200.000 ouderen van 65 jaar en ouder mishandeld. Voor Hollands Midden komt dat neer op ongeveer zesduizend inwoners. De PvdA wil een onderzoek instellen naar de exacte aantallen van ouderenmishandeling en een plan van aanpak opstellen ter bestrijding hiervan.  

Volgens fractievoorzitter Max de Groot wordt ook een op de twintig ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Dat is het ongepast gebruik maken van de bezittingen van een ander. “De Gezondheidsmonitor 2020 geeft ons een beeld van het percentage ouderenmishandeling in onze stad. Hierbij laten wij de financiële uitbuiting van ouderen zelfs nog buitenbeschouwing”, zegt De Groot.

“In Gouda is ruim achttien procent van de inwoners ouder dan 65 jaar. Het gaat dan om ruim 12.500 inwoners. Gemiddeld hebben 750 inwoners van onze stad jaarlijks te maken met een van de genoemde vormen van mishandeling. In het Integraal veiligheidsbeleid actieplan 2021 komen wij het onderwerp fysieke en of psychische mishandeling van ouderen niet tegen.”

Samenwerking

Uit de Regiovisie Hollands Midden voor aanpak en bestrijding van huiselijk geweld en kindermishandeling 2019-2023, wordt duidelijk dat het probleem rondom financiële uitbuiting nog praktisch niet onderzocht is. Daar is volgens experts een uitbreiding van partners ook uit de financiële wereld voor nodig, zoals banken en notariaten.

In Ede is de Alliantie Veilig Ouder Worden opgezet. Die bestaat uit private en publieke deelnemers, die hun kennis op het gebied van financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. Max de Groot: “Wij hebben het college verzocht te onderzoeken of dat in Gouda ook kan.”

Marianka Peters

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Antoniuscollege ontvangt de Erasmus+ accreditatie Algemeen 27 jan, 14:43
Afbeelding
Goudse Filmclub Toverlint maakt film 'Waar zijn de stadsrechten?' Algemeen 26 jan, 16:29
Afbeelding
Gouda Vitaal stapt naar rechter om mediation Turfmarktkerk Algemeen 26 jan, 15:28