Het draaien van de hoogste vaas  trekt altijd veel publiek
Het draaien van de hoogste vaas trekt altijd veel publiek (Foto: Marianka Peters)

Veel muziek tijdens de Goudse Keramiekdagen

  •   keer gelezen

gouda • Na twee jaar van afwezigheid worden morgen en overmorgen de Goudse Keramiekdagen weer gehouden. het thema dit jaar is thema “Dans en Balans” Dat was voor de organisatie reden om Goudse muzikanten en orkesten te vragen dat thema te komen ondersteunen.

Dat begint op donderdag om 11.00 uur met een carillonconcert door Boudewijn Zwart vanaf de toren van de sint Jan. Op beide dagen is aan het begin van de middag een harmonieorkest te horen vanaf het schavot achter het stadhuis. Op donderdag is dat de Stedelijke Harmonie Caecilia en op vrijdag de Goudse Harmonie De Pionier. Zij spelen Zuidamerikaanse en Europese dansmuziek.

Op donderdag om 14.00 en om 15.00 uur geeft het Kamer Orkest Midden Holland twee inloopconcerten in de Sterzaal van het stadhuis. De toegang is vrij.Op beide dagen sluit de markt af met een orgelconcert in de Sint Jan. Op donderdag speelt Gerben Budding een toegankelijk programma rond Hemelvaart, keramiek en dans en op vrijdag is het kerkorgel samen te horen met het handdraaiorgel De Violetta van Adrie Vergeer. Het samenspel van beide orgels is nog niet eerder vertoond. Beide concerten beginnen om 16.30 en zijn vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis.

Keramiekmarkt

Van de keramisten op de Keramiekmarkt komt 20% uit het buitenland. België en Duitsland zijn daarbij het beste vertegenwoordigd maar ook keramisten uit Spanje Portugal, Frankrijk, Israël, Tsjechië en Engeland zijn op de markt te vinden. Sommigen bezoeken de markt al vele jaren. Het bestuur van de keramiekdagen peilde onder de buitenlanders waarom ze graag naar Gouda komen. De sfeer op de markt is de beste motivator. De historische setting, de gemoedelijke omgang en het ambachtelijke karakter van de markt worden het meest genoemd. Maar ook de grote opkomst van het koopgrage Goudse publiek blijkt een belangrijke reden om naar Gouda te komen. Tenslotte wordt nog vermeld dat de contacten met de collega keramisten zeer wordt gewaardeerd. De kwaliteit van het keramiek in Nederland is hoog en dat leidt tot creatieve inspiratie. 

Ipse de Bruggen is een belangrijke zorgaanbieder voor kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Voor creatief ingestelde cliënten heeft Ipse de Bruggen onder andere het Keramiekatelier De Brugspin in Ter Aar. Het is een vorm van dagbesteding waarbij niet de productie vooropstaat maar de creatieve expressie en de samenwerking om tot tastbaar resultaat te komen. Dat geeft de medewerkers niet alleen veel voldoening maar leidt ook tot verrassende objecten van collectieve creativiteit. In de winkel bij het atelier zijn de resultaten te koop. Op de Keramiekdagen laten ze zien hoe ze werken en de begeleiding legt dat graag uit aan het publiek.

De beste stukken van de keramisten op de markt worden getoond in de Burgerhal en door een vakjury beoordeeld. Daarnaast heeft ook het publiek een stem. Alle bezoekers van de expositie mogen een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Aan het einde van de keramiekdagen worden de prijzen uitgereikt.

Marianka Peters

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten