Yanaika Zomer krijgt de bokaal uitgereikt door Chris Bellekom.
Yanaika Zomer krijgt de bokaal uitgereikt door Chris Bellekom. (Foto: Marianka Peters)

Yanaika Zomer wint Grote Prijs voor Stadsdichters

  •   keer gelezen

GOUDA - De één bejubelde zijn of haar stad, terwijl de ander het over witte mannen op sokkels had of de liefde vol melancholie beschreef. Stadsdichters hebben één ding gemeen: zij delen hun passie voor poëzie.

Afgelopen zondag werd in de Goudse Schouwburg ‘t Groot Gouds Stadsdichtersgala gehouden. Een mengeling van stads-, dorps- en eilanddichters, ieder met zijn eigen stijl en presentatie. 31 dichters uit het hele land, van Middelburg tot Nijmegen en van Texel tot Roosendaal kwamen bijeen om te strijden om de Grote Prijs van Gouda. Eén ‘gouden’ ticket was voor de Goudse dichter Pim Torn, die deze had gewonnen tijdens ‘Dichters op donderdag’. Hij was daarmee de 32ste deelnemer. Uiteindelijk werd Yanaika Zomer uit Den Helder de winnaar van de bokaal, de Grote Prijs van Gouda met slechts één stem verschil van Jesse Laport uit Arnhem. Van de voorrondes die ‘s middags werden gehouden in de Gouden zaal en de kleine zaal van de Goudse Schouwburg, bleven er 10 dichters over voor de halve finale. 

Toen was het publiek aan de beurt om op hun favoriete dichter te stemmen. Werd het Roop van Texel of werd het Marianne Pieks uit Heumen die haar titel verdedigde? Uiteindelijk werden de drie finalisten bekend: Marianne van Velzen, Jesse Laport en Yanaika Zomer die nog een toegift ten gehore brachten waarna de definitieve keuze door het publiek werd bepaald. Janaika Zomer was zeer ingenomen met haar prijs. Yanaika is journalist voor het Noord-Hollands Dagblad en Linda. Daarnaast is zij dichter, haar werk werd gepubliceerd in verschillende verzamelbundels en literaire tijdschriften. Tijdens de eerste lockdown periode in 2020 schreef zij in opdracht van UNICEF dagelijks een gedicht voor en over kinderen. Kort daarna werd zij benoemd tot stadsdichter van haar geboortestad Den Helder, de enige plek waar zij ‘op een dag dood gevonden wil worden’. 

KONTAKT/GOUDSE POST PERSPRIJS

Maar er waren meer prijzen te verdelen. Voor het eerst werd tijdens ‘t Groot Gouds Stadsdichtersgala de Kontakt/Goudse Post Persprijs uitgereikt. De keuze hiervoor is gevallen op Victor R. Meijer uit Den Haag. Den Haag kent geen officiële stadsdichter maar in de volksmond is hij het helemaal. “Haags dichten moet je leren lezen, denk ik”, zegt de poelier/dichter. “Het is dichten zoals je hier in Den Haag spreekt, gewoon recht voor z’n raap.” Dat was de motivatie van de jury om hem de Persprijs toe te kennen. Victor heeft in de afgelopen 10 jaar ongeveer 800 rijmcolumns op Omroep West gemaakt. Hij schrijft ook teksten voor de Haagse fine fleur: Erik Dikeb, de Jan Buijs Band, Kees Haak, Jaap de Bok, Ankie, de Ooievaar en zelfs Anouk. Uiteraard was Victor zeer vereerd met deze prijs. “Dat jullie dit allemaal doen, vind ik zeer prijzenswaardig.

Vanuit het noorden van het land kwamen nauwelijks aanmeldingen voor dit festival. De organisatie bedacht toen om zelf een stadsdichter te benoemen. “Ik heb de wethouder van Leeuwarden geïnformeerd van het voornemen om een stadsdichter aan te wijzen. Die antwoordde, je gaat je gang maar” aldus Pieter Stroop van Reenen namens de organisatie. Rick Terwindt uit Veghel werd de uitverkorene. “Ik ben benieuwd hoe hierop wordt gereageerd.’’

Vo

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten