Dankzij deze vier geweldige mannen staat de kaasboerin weer overeind.
Dankzij deze vier geweldige mannen staat de kaasboerin weer overeind. (Foto: PR)

Handen af van de Goudse Iconen

  •   keer gelezen

GOUDA • Je moet maar niks beters te doen hebben dan vernielingen aanrichten in de Goudse openbare ruimte. Het schijnt een ‘sport’ te worden om de rijk beschilderde kaasboerinnen omver te gooien. Naast ergernis zorgt het vandalisme ook voor saamhorigheid, volgens Michel Engelberts. 

Toen hij de omver getrokken kaasboerin zag liggen in het gras, bedacht Michel zich geen moment. Hij zette zijn auto aan de kant en probeerde de boerin weer overeind te trekken. Maar zomaar even een gevaarte van 260 kilo optillen, dat ging de betrokken inwoner van Gouda natuurlijk niet zomaar even lukken. Zelfs toen er een voorbijganger zich meldde die wel even wilde helpen, bleek het gevaarte net iets te zwaar.

“Dus hebben we de eerste de beste auto aangehouden, en toen binnen de kortste keren stonden we met vier mannen de boerin op de been te helpen. Wat een saamhorigheid.” Even verderop aan de Joubertstraat trof Michel later een ‘onthoofde’ kaasboerin aan. “Ook die hebben we overeind geholpen en bij de kringloop hebben we iets gehaald om haar onthoofde hoofd te bedekken.” De kaasboerin die met sokkel en al omver was getrokken op de Kwartslag, was volgens bewonerscomité Netwerk Achterwillens het werk van een aantal dronken jongelui. Treurig, dat het kennelijk nodig wordt gevonden om deze kunstwerken te vernielen.

Maar mooi dat mannen als Michel en zijn ‘toevallige vrienden’ er iets aan doen!

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten