Afbeelding
Foto's Marianka Peters

‘Het grijpt je bij de strot’

Algemeen 2.041 keer gelezen

GOUDA -Van 'adembenemend en overweldigend' tot 'het grijpt je bij je strot'. Dat was de mening van het publiek na afloop van de voorstelling 'Overleven is Herinneren'.Gisteren vond in de kleine zaal van de Goudse schouwburg de generale repetitie met publiek plaats.

Overleven is Herinneren' is het waargebeurde oorlogsverhaal van 28 moedige verzetsvrouwen. Direct vanaf het begin wordt je als publiek in het verhaal getrokken. Bezoekers volgen de vrouwen nadat ze zijn opgepakt, hun aankomst in kamp Vught. Het publiek reist letterlijk mee op weg naar Ravensbrück en daarna naar Dachau.

De monologen in het stuk zijn verre van saai, sterker nog, je voelt wat die vrouwen doorgemaakt moeten hebben. En dat  raakt je! Daarna de staking en tenslotte de dodenmars die ze zelf abrupt stoppen in het dorpje Wolfratshausen. Het is een bijna onvoorstelbaar maar echt gebeurd verhaal. 'Het kwam echt binnen',was een veel gehoorde reactie na afloop. Een compliment voor de cast.  

Dit project is een eerbetoon aan deze dappere solidaire vrouwen. Het is een nooit eerder verteld verhaal, naar het boek 'Samen eervol overleefd'  van Gouwenaar Hans Suys over zijn tante Cis Suys, één van de vrouwen van Ravensbruck. 

Gouwenaar Peter Meijer schreef het script en heeft de  regie   in  handen. Vanavond is de première. Alle voorstellingen zijn uitverkocht. Geen kaartje kunnen bemachtigen? Geen nood. Gouwestad heeft opnames gemaakt die te zijner tijd zullen worden  uitgezonden.

Marianka Peters9

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie