<p>Het team van de &#39;Raamvertellingen&#39; is blij met de cheque.</p>

Het team van de 'Raamvertellingen' is blij met de cheque.

(Foto: Kamiel Koudijs)

‘Raamvertellingen’ valt in de smaak en krijgt 5000 euro van de Postcode Loterij

  •   keer gelezen

GOUDA • Het Postcode Loterij Buurtfonds reikt een cheque van vijfduizend euro uit aan Buurthuis de Speelwinkel voor het theaterproject ‘Raamvertellingen’, een theatervoorstelling die op verschillende podia in Gouda opgevoerd zal worden.

Dit is de duizendste financiering van het Postcode Loterij Buurtfonds sinds de lancering in oktober 2020. In het kader van ‘Gouda 750’, zal buurthuis de Speelwinkel door middel van het community-theaterproject “Raamvertellingen” op 9 verschillende podia 750 jaar geschiedenis van de Raambuurt aan bezoekers uit de hele stad vertellen. 150 vrijwilligers uit de Raambuurt worden betrokken. Gezamenlijk dragen zij zorg voor decors, kleding, rondleidingen en het maken van muziek en eten waarin alle culturen in de buurt samen komen.

Decors kopen

Gerard Overkamp van Buurthuis de Speelwinkel: “De voorstelling draait bijna volledig op vrijwilligers. We zijn enorm blij met de bijdrage van het Postcode Loterij Buurtfonds, hiermee kunnen wij materialen voor de decors aanschaffen en kleding voor de acteurs”. De voorstellingen worden gerealiseerd door kinderen uit groep 8 en 9 van basisscholen en volwassenen uit de buurt en de rest van de stad.

Het project is een middel om mensen uit de buurt met elkaar voor een langere periode aan elkaar te verbinden en tegelijkertijd de rijke historie, en daarmee ook de toekomst van de Raambuurt aan de jeugd door te geven. Dit is het centrale thema van de festiviteiten in de stad rondom 750 stadsrechten. De voorstelling is op zondag 3 juli.

Naast de 150 vrijwilligers die meewerken aan het project zal iedere bewoner van de stad die dag zelf kennis kunnen maken met alle culturen die in de raambuurt aanwezig zijn. Het buurthuis schat dat er zo’n 5000 bezoekers komen.

“Wij vinden het belangrijk dat de buurtprojecten die wij financieren voor iedereen toegankelijk zijn en dat ze bijdragen aan ontmoetingen van bewoners. Het theaterproject “Raamvertellingen’ kan heel veel mensen bereiken en voor langere tijd samenbrengen”, zegt Odile Janssen van het Postcode Loterij Buurtfonds.

“Als je een goed idee hebt, wil je dit snel en eenvoudig kunnen realiseren. Door aan heel Nederland te laten zien wat er in de verschillende buurten gebeurt, hopen we nog meer mensen te inspireren om in actie te komen voor hun buurt!”

Korte aanvraagprocedure

De aanvraagprocedure bij het Postcode Loterij Buurtfonds is snel en eenvoudig. Het moet gaan om een project dat voor iedereen toegankelijk is en van de buurt een leukere plek maakt. Om een goed idee snel uit te kunnen voeren, staat de bijdrage binnen twee tot zes weken op de bankrekening van de vereniging of stichting.

Door zichtbaar te maken welke buurtprojecten er allemaal gefinancierd worden, hoopt het Postcode Loterij Buurtfonds alle bewoners in Nederland te inspireren ook in actie te komen voor zijn of haar buurt. Aanvragen kunnen het hele jaar worden ingediend.

Mooier Nederland

Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden en om buurtbewoners te inspireren om in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de 500 en 5000 euro.

Het Postcode Loterij Buurtfonds is onderdeel van Stichting DOEN en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Postcode Loterij.

Ook meedoen?

Sinds de start eind 2020 zijn er inmiddels duizend buurtprojecten door heel Nederland ondersteund. Natuurlijk zijn er veel meer die voor een bijdrage in aanmerking kunnen komen. Benieuwd naar de gefinancierde projecten bij jou in de buurt en hoe je daar bij kunt gaan horen. Kijk dan op de website en ontdek aan welke voorwaarden een project moet voldoen om kans te maken. Misschien vind je er inspiratie om Gouda nóg leuker te maken.

Karl Flieger
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten