Marianne van der Veer, Hans van Aalst en Jan Roelevink bij de winnende borden.
Marianne van der Veer, Hans van Aalst en Jan Roelevink bij de winnende borden. Foto: Marianka Peters

Gouda in de tijdmachine: historische panden krijgen naam terug

Algemeen 830 keer gelezen

GOUDA • De vergulde Hamer, De Ram en De groene Papagay, zomaar wat namen van historische panden die in vergetelheid zijn geraakt. Tot nu, want dankzij het scholenproject Gouda Tijdmachine krijgen alle panden aan de Hoogstraat, Markt en Wijdstraat tijdelijk hun oorspronkelijke naam terug, met een knipoog naar de huidige functie van het gebouw.

De kop van een zwijn met een bierblik in zijn bek verwijst naar het pand Het Swijnshoofd, waarin de Barbier is gevestigd en de Pauw verwijst naar de sigarenfabriek die een eeuw geleden in de Wijdstraat zat. “Hoe kun je 750 jaar stadsrechten beter vieren dan het verleden te verbinden met het heden,” stelt initiatiefneemster Roxana Chandali.

“Het project ‘Gouda Tijdmachine: historische naamborden’ brengt ons terug in de tijd. Veel van de panden waren vroeger bekend onder een naam. De oudste naam gaat wel terug tot 1480!” 

Het project bestaat uit 56 borden (50 bij 60 centimeter) met daarop geschilderde afbeeldingen van de historische namen uit de periode voor circa 1800, voor zover die bekend zijn.

Scholenproject

Leerlingen van het GSG Leo Vroman, Antonius College en CSG De Goudse Waarden zijn creatief aan de slag gegaan om de vroegere naam van de panden uit te beelden in combinatie met de huidige functie.

Afgelopen week zijn alle borden door een jury, bestaande uit Marianne van der Veer (Streekarchief), Hans van Aalst (centrummanager) en Jan Roelevink beoordeeld, waaruit per school een top 3 werd gekozen. “Het creatieve niveau van de borden is heel hoog,’’ stelt de jury unaniem vast. “Vooral de grappige details die de huidige winkeliers hebben verwerkt, waren leuk om te ontdekken.”

Wandelroute

In de maand mei zijn alle borden te zien bij de deelnemende winkels. Dus stap in Gouda’s tijdmachine en volg de wandelroute. Er wordt nog nagedacht over een expositie achteraf. Het project ‘Gouda Tijdmachine: historische naamborden’ komt voort uit het Project Gouda Tijdmachine dat is ondergebracht bij de historische vereniging Die Goude.

Wie Gouda beter wil leren kennen, moet beslist eens instappen. Zelfs oudere Gouwenaren kunnen zo nog veel over hun stad ontdekken.

Marianka Peters

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie