Foto: ingimage

Er zijn meer laadpunten, maar het blijven er te weinig

  •   keer gelezen

GOUDA • Meer laadpunten, maar toch een grotere druk op het gebruik ervan. De snelle toename van het aantal elektrische auto’s stelt aanbieders van mobiele stroom voor een uitdaging. Ook in Gouda.

Gouda kende begin dit jaar een stijging van 70 procent wat betreft het aantal laadpalen binnen de gemeente. Lang niet zoveel als in Kaag en Braassem (plus 135 procent), maar veel meer dan het landelijk gemiddelde van 24,6 procent stijging. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van meest recente data van de RDW en de RVO.

In absolute aantallen werden de meeste laadpunten geïnstalleerd in Den Haag (plus 579) en Rotterdam (plus 563). In Leiderdorp zijn de meeste publieke laadpunten per duizend huishoudens: 15,9 in totaal.

Ondanks de sterke toename is de druk op laadpalen niet afgenomen. Het aantal elektrische auto’s op de weg is namelijk nóg harder gestegen. Zo was er begin 2022 gemiddeld één laadpunt per 4,7 elektrische auto’s, terwijl deze een jaar eerder nog gedeeld werd door 4,6 auto’s. In 2019 ging het nog om 2,2 elektrische auto’s per laadpunt.

Het complete onderzoek lezen? Klik hier.

Karl Flieger
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten