Edwin en Jacoline Hoogeveen in de Huyskamer van Herfst.
Edwin en Jacoline Hoogeveen in de Huyskamer van Herfst. Foto: Marianka Peters

Geen hofleverancier, wel trots op de krakeling

Algemeen 1.016 keer gelezen

GOUDA • Iedere woensdag is het tompoucendag bij Banketbakkerij Herfst aan de Lange TIendeweg. Nu Koningsdag dit jaar ook  nog eens op een woensdag valt, zijn de tompoucen waarschijnlijk helemaal niet aan te slepen.

Een aangename bijkomstigheid is dat koningsdag samenvalt met de honderdste verjaardag van de banketbakkerij, waardoor de tompoucen in de aanbieding zijn. .

Eigenaar Edwin Hoogeveen is tevreden. Het is  op de kop af acht jaar geleden dat hij de zaak overnam van Jan de Borst, bij wie hij al sinds 1996 in dienst was. “Een paar jaar terug kreeg ik de kans om het naastgelegen pand van Wim van Mourik te kopen en door te breken. Dat is nu de Huyskamer van Herfst.’’

De sfeervolle inrichting, waarin Jacoline, Edwins echtgenote, duidelijk de hand heeft gehad, ademt een en al stijl en rust uit. Geniet van een heerlijke cappuccino in de gerieflijke loungehoek of van een stoere espresso op een van de vele werkplekken.

Historie

Het pand Lange Tiendeweg 41-43, waarin banketbakkerij Herfst is gevestigd, kent een lange historie. Ooit bestond het pand uit twee aparte huizen, die rond 1874 werden afgebroken en als één geheel werden herbouwd. Van het rechter gedeelte van het pand, de huidige tearoom, gaat de geschiedenis terug tot 1670.

Zeekapitein Bouwen Zoet was toen kennelijk een vermogend man, want hij bezat een aantal panden op de Lange Tiendeweg, waaronder Lange Tiendeweg 43. Maar kapitein Zoet had niet het eeuwige leven en stierf in 1676. Chirurgijn Jacob Duval kocht het pand toen uit de erfenis voor een bedrag van 600 guldens. Duval verkocht het pand vervolgens in 1739 aan Jan de Loos, die er het beroep van tingieter ging uitoefenen.

In de ruim honderd jaren daarna verwisselde het pand nog een paar maal van eigenaar, maar steeds in de familie of aangetrouwde familie van De Loos. Dat het in die tijd steeds slechter ging met de economie blijkt uit het feit dat het pand in 1793 voor de prijs van slechts 300 guldens in handen kwam van Ferdinand de Loos. Deze Ferdinand was tevens de laatste tingieter van het geslacht De Loos die Lange Tiendeweg 43 zou gebruiken. 

Rond 1850 werd het pand voor een onbekend bedrag verkocht aan Leendert Begeer, eveneens tingieter. In 1872 kwam het pand in handen van Gijsbertus Belonje, die eveneens eigenaar was van het belendende huis Lange Tiendeweg 41.

Hij liet in 1874 beide panden slopen en herbouwen als één geheel. Vis de zoon van Belonje kwam het gebouw in 1900 in eigendom van Lucas Boogaerdt, die er een brood- en banketbakkerij in begon, Eén van zijn specialiteiten werd de echte Goudse siroopwafel. Rond 1922 werden zowel het pand als de banketbakkerij overgenomen door Herfst.

Ook al bestaat de banketbakkerij 100 jaar onder dezelfde naam, het toekennen van het predicaat ‘hofleverancier’ zit er niet in, omdat dat voorbehouden is aan familiebedrijven. Maar dat hoeft ook niet voor Edwin. Hij is al blij met  de ‘gouden’ krakeling die hij op de kop wist te tikken en die sindsdien boven de gevel prijkt.

Marianka Peters

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sandra (l) en Inger bij de bekende geitenpiramide.
Kinderboerderij bestaat 50 jaar en viert jubileumjaar: 'Voor veel mensen is hier een plek' Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Drie verdachten aangehouden in Gouda na melding vuurwapen Nieuws 22 uur geleden
Gouda heft de 29 overnachtingsplekken voor campers op Klein Amerika op.
Ruim honderd extra parkeerplekken op Klein Amerika, 29 camperplaatsen verdwijnen Nieuws 23 uur geleden