<p>Aldert Zoetelief en Robert Borrenbergs&nbsp;</p>

Aldert Zoetelief en Robert Borrenbergs 

(Foto:Marianka Peters)

‘Tuig je hengel op en kom vissen’

  •   keer gelezen

GOUDA • Vissen bij de boer,heerlijk ontspannen, midden in de polder, is volgens Robert Borrenbergs het mooiste wat er is. Samen met Aldert Zoetelief is hij liefhebber van vliegvissen. Nu covid grotendeels achter ons ligt, wordt het weer tijd om erop uit te trekken. Dat kan zaterdag 26 maart tijdens de Poldervisdag in Stolwijk.

Robert en Aldert zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van de Algemeene Zuid-Hollandsche Hengelaars Bond (AZHB), die al ruim 113 jaar bestaat.   De AZHB is een actieve vereniging met 600 leden en met een groot areaal uitstekend gepacht viswater, voornamelijk in de Krimpenerwaard. Het viswater bevindt zich veelal achter boerenerven en de daarop aangesloten poldervaartenl, “De boeren zijn allemaal zo gastvrij..Wij parkeren de auto bij de boer op het erf, melden dat we er zijn en kunnen onze gang gaan. En die boeren die vinden dat leuk, want zoveel mensen zien zij normaal niet.We krijgen ook regelmatig een kop koffie aangeboden,” vertelt Robert enthousiast:  

De Bond is een vereniging van individuele sportvissers die bij voorkeur op karper, ruisvoorn, zeelt, snoek, snoekbaars of baars vissen. Daarnaast worden regelmatig activiteiten en workshops. “ Al 10 jaar pachten wij water van de boeren hier in de regio, maar ook bijvoorbeeld een stuk stroomkanaal bij de Julianasluis in Gouda. De visverenigingen uit Stolwijk en Gouda e.o. zijn een tijd geleden overgenomen door de hengelsportvereniging Midden-Holland in Den Haag, en is met 20.000 leden heel grootschalig,” vertelt Robert. “Bij ons ontstaan vriendschappen.’’

Vliegvissen

Niet onbelangrijk is de Flying Fish Academy van Aldert, waar vooral cursussen workshops worden georganiseerd. Vliegvissen is een tak van hengelsport waarbij gebruik gemaakt wordt van het gewicht van de lijn om het aas te werpen. Robert: “Je hebt passieve vissers, die uren kunnen    turen naar hun dobber en je hebt de vliegvissers, die actiever bezig zijn en veel lopen.” Aldert vult aan: “Men zegt wel eens dat vliegvissen de moeilijkste manier is om niets te vangen.” De vliegvisschool bestaat inmiddels 10 jaar en trekt mensen  uit het hele land voor een cursus of workshop.

“Statische visserij doen wij natuurlijk ook en dit jaar hebben we bijvoorbeeld een wedstrijd aan het kanaal bij de speeltuinvereniging bij de Julianasluis. Wij willen de AZHB wat meer bekendheid geven. Ook voor de mensen rond Gouda. Het zou mooi zijn als de AZHB met name de jongeren weer naar de natuur kon brengen, even weg van de computer.” In Nederland zijn op dit moment ongeveer 1,2 miljoen mensen actief in de hengelsport.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten