<p>Het kaasmeisje van drie meter hoog mocht voor het eerst naar buiten.</p>

Het kaasmeisje van drie meter hoog mocht voor het eerst naar buiten.

(Foto:Marianka Peters)

Daar zijn ze dan eindelijk ‘live’, de Goudse Giganten

  •   keer gelezen

GOUDA • Nog minder dan een maand, dan moeten de Goudse Giganten klaar zijn voor het grote publiek. Ze moeten het meesterwerk worden voor kunstenaar Evert Josemanders.

Graaf Floris de Vijfde, Erasmus, Coornhert, maar ook burgemeester James en Abdulah Laaguili, de eerste Marokkaanse bewoner van Gouda, maken deel uit van de negen belangrijke figuren uit de Goudse geschiedenis. Ze zijn bijna af, waardoor het behoorlijk krap begint te worden in het Gigantenatelier.

Negen enorme koppen en een aantal nog veel grotere rompen vullen de ruimte. Ergens daartussen stond afgelopen zaterdag Evert te balanceren op één been. In zijn onderbroek, worstelend met een maillot. “Vandaag is het tijd voor een eerste test door de Goudse straten. Dat doen we met één van de kleinste Giganten, die van het kaasmeisje. Dan kunnen we zien of de draagconstructie werkt. En of ik een beetje kan ademen in die kop.”

Dat laatste leek een aardige uitdaging, veel zuurstofgaatjes had Evert nog niet gemaakt in het kaasmeisje. Niet mooi, vond hij. Eenmaal de kop opgezet, klonk lichte twijfel over die keuze. “Misschien had ik toch de neusgaten open moeten laten, voor wat meer lucht. De secondelijm waarmee ik de ogen heb vastgezet, ruikt hierbinnen nogal sterk. Vandaar.”

De twee trouwe vrijwilligers Nel en Wil werd gevraagd bij te springen in geval van nood. “Als ik geen zuurstof meer krijg, steek ik drie vingers op. Kunnen jullie dan die kop van me afhalen?” Nel had andere zorgen. Ze vond de pony van het kaasmeisje nog wat scheef en de vlechten hingen volgens haar niet goed. Ducttape, een schaar en wat spelden moesten erbij komen. Pas toen het gigantische mutsje van het kaasmeisje werd vastgemaakt, zag Nel dat het goed was. “Ja, dit is toch wel erg mooi geworden, zo kunnen we de straat op.”

Licht verhit

Voor het Gigantenatelier ontstond een file. Een kaasmeisje van bijna drie meter groot, op houten klompen. Kinderen bleven met open mond kijken, soms eerst nog even achter het been van mama. Maar vaker nog terwijl ze naast het kaasmeisje poseerden voor de foto. De tocht van het kaasmeisje kende een logisch eindpunt, de Cheese Experience. Evert kwam licht verhit uit zijn pak. “Zo, ik heb mijn work-out weer gehad. Gouda750 kan beginnen.” Niet vreemd opkijken dus als u eerdaags een vijf meter hoge Graaf Floris door Gouda ziet gaan.

Remco van Gastel

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten