Frank Grootenboer van stichting PassiefBouwen plaatst samen met rector van Tongerloo het muurschildje behorende bij het certificaat. Foto: MP
Frank Grootenboer van stichting PassiefBouwen plaatst samen met rector van Tongerloo het muurschildje behorende bij het certificaat. Foto: MP

Certificaat primeur voor GSG Leo Vroman

Gouda - De Goudse Scholengemeenschap Leo Vroman beleefde afgelopen week een primeur. Het nieuwe schoolgebouw aan de Willem de Zwijgersingel is de eerste school voor voortgezet onderwijs in Nederland die voldoet aan de eisen van een passief gebouw. In aanwezigheid van wethouder Daphne Bergman werd het certificaat PassiefBouwen overhandigd aan rector Herman van Tongerloo.

Door Marianka Peters

Hoewel het nieuwe schoolgebouw al een paar jaar in gebruik is, vond de certificering pas dit jaar plaats. "Dat had alles te maken met de hoge eisen die aan Passief Bouwen zijn gesteld. Na een aantal aanpassingen voldoet het gebouw nu aan alle voorwaarden," aldus vicevoorziter Bos van Stichting PassiefBouwen.
De aandacht voor energiebesparing neemt steeds meer toe. Voor scholen is op dat gebied nog veel winst te halen. De gemeenteraad van Gouda was het daar destijds direct mee eens. Bij het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw is daarom bewust gekozen voor de passief bouwen principes. De keuze voor energiebesparing past daarnaast goed bij de maatschappelijke functie die de GSG Leo Vroman voor zichzelf ziet. 'Passief' staat voor het benutten van de vrij beschikbare energie van zon, aardwarmte, leerlingen, medewerkers en apparatuur. Een passief gebouw is thermisch comfortabel door zeer goede isolatie en kierdichting en het ontbreken van thermische bruggen.
Bovendien heeft het gebouw een verwaarloosbaar lage warmtebehoefte met als gevolg een extreem laag energiegebruik. Het totale energieverbruik van het schoolgebouw is vele malen lager dan van een traditionele school. Daarnaast is er sprake van een hoog comfort binnen het gebouw door aan de regels van Frisse Scholen (klasse A en B) te voldoen. Een belangrijk gegeven voor een schoolgebouw waar bijna 1000 leerlingen onderwijs volgen. Dat milieubewust bouwen niet altijd betekent dat het een blokkendoos hoeft te zijn, laat het ontwerp van architectenbureau Broekbakema zien. Ook blijken partijen die weinig tot geen ervaring hadden op het gebied van passief bouwen gezamenlijk met adviesbureau Trecodome, gespecialiseerd in passief bouwen, een passief gebouw neer te kunnen zetten. De Stichting PassiefBouwen.nl hoopt dan ook de komende jaren meer certificaten aan scholen uit te mogen reiken.

Goudse Post
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


 

Meeste reacties