<p>Jan van der Kooi en Monique Edwards lanceren de Kindpartij,</p>

Jan van der Kooi en Monique Edwards lanceren de Kindpartij,

(Foto: Marianka Peters)

Kindpartij hoopt op plek in de gemeenteraad

  •   keer gelezen

GOUDA - De veel besproken toeslagenaffaire, een haperende Jeugdzorg en een onder de maat functionerende kinderbescherming.

Jan van der Kooi en Monique Edwards zitten al jaren verstrikt in een web van bureaucratie, regeltjesdrft en onbegrip. Onder het mom van ‘als je wilt dat er iets verandert, zet je je daarvoor in’ hebben zij een nieuwe politieke partij opgericht: de Kindpartij.

Op 16 maart vinden de gemeenteraadverkiezingen plaats. Naar verluidt doen er 16 politieke partijen mee in de strijd rond het pluche. Is er nog wel plaats voor een nieuwe partij in het versnipperde politieke landschap in Gouda?

Stiekem hoopt het tweetal op een plekje in de Goudse gemeenteraad. “Er is ook zoveel aan de hand binnen de Jeugdzorg,” stelt Edwards. “De Jeugdzorg is ziek. Het is een verstikkende organisatie, die ten onder dreigt te gaan aan de eigen regeltjesdrift. Wij willen ons steentje bijdragen om de Jeugdzorg weer gezond te maken, waarbij de menselijke maat leidend is.” De Kindpartij is voor de Tweede Kamerverkiezingen al ingeschreven bij de Kiesraad, maar de tijd bleek te kort om een volwaardige kandidatenlijst van alle 18 tot 19 kiesdistricten te presenteren. Dus is besloten de Kindpartij lokaal in Gouda te starten en daarna landelijk uit te rollen.

Waar staat de Kindpartij voor?

Hervorming van de KInder- en Jeugdbescherming. Elk kind heeft recht op een Familylife. “De Jeugdhulp en rechters  houden zich niet aan de internationale regels en zijn verre van onpartijdig,’’ aldus Van der Kooi. “Het zjjn stempelaars geworden en wij protesteren dan ook tegen deze kind beschadigende en geldverslindende praktijken van de Jeugdzorg. Dit al jaren voortdurende structurele en ongekende onrecht aan ouders, kinderen en hun familie moet gestopt en onderzocht worden.”

Zowel Edwards als Van der Kooi kennen het klappen de zweep doordat zij allebei uit huis geplaatste kinderen hebben. Daarnaast behartigt Van der Kooi met zijn stichting Dutch Child Center de belangen van zo’n 340 ouders en hun al dan niet uit huis geplaatste kinderen. “Er moet een betere zorg komen voor kinderen met korte lijnen. Het is nu teveel versnipperd. We hebben Veilig Thuis, Centrum voor Jeugd en Gezin, Sociale Teams en de Jeugdbescherming. Je weet niet bij wie je moet zijn. Uithuisplaatsing is een product van de Jeugd- en Kinderbescherming. Men heeft het voor elkaar gekregen om in een paar jaar tijd 48.000 kinderen uit huis geplaatst te hebben. Dat moet anders.” 

Het leek nog zo’n goed idee: de jeugdzorg toevertrouwen aan de gemeenten. Maar het gaat niet goedOnlangs is het zoveelste vuistdikke rapport verschenen over misstanden in de Jeugdzorg. Conclusie: te veel kinderen en gezinnen met ernstige problemen wachten te lang op zorg. Daar komt bij dat de jeugdprofessionals een te hoge werkdruk hebben en dat er nog altijd teveel regels zijn. De vraag is of de Kindpartij nog andere thema’s op het lijstje heeft staan. “Natuurlijk, we zijn nu druk ons verkiezingsprogramma aan het schrijven en daarbij kunnen we wel wat hulp gebruiken.

q dutchchildcenter.nl

Marianka Peters

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten