<p>Het terras van Gouds Glas zit al lekker vol,</p>

Het terras van Gouds Glas zit al lekker vol,

(Foto: Marianka Peters)

We mogen weer open!: ‘Het had echt niet langer moeten duren’

  •   keer gelezen

GOUDA - Het draaiorgel van Adrie Vergeer speelde weer zijn bekende deuntjes, de kappers knipten er lustig op los en en de winkeliers hadden hun deuren wagenwijd open gezet, ondanks de kou. Het leek wel een feestdag. Bovendien zaten de terrassen vol op de Markt;

Voor de ondernemers voelde het  ook als  een feestdag, omdat ze weer open mochten na de lockdown. “Het had echt niet langer moeten duren,” vertelt Natascha van Vivid Mode. Zij heeft in allerijl een hoek vrijgemaakt voor de wintersale. “De voorjaarscollectie komt eraan, terwijl de wintervoorraad nog niet  helemaal uitgepakt is. We moeten ruimte maken.’ 

Ook bij kapsalon Istanboel stonden de klanten een half uur voor openingstijd al voor de deur te wachten. Er viel geen onvertogen woord, iedereen was  relaxed en leek zeeën van tijd te hebben.

Voor  de culturele sector en horeca is het zuur dat zijn nog niet open mogen. In navolging op de  horeca in Valkenburg, die vrijdag uit protest hun terrassen openden, deed de Goudse horeca aan de Markt gisteren hetzelfde. Uit protest dat de lockdown gehandhaafd blijft voor de horeca,  openden bijna alle horecazaken aan de Markt  hun deuren tussen 14.00 en 17.00 uur. 

Rond half  twee zat het terras van het Gouds Glas al helemaal vol. Eigenaar Joost Zekveld maakte er echt een feestje  van met warme wafels met banaan en chocoladesaus. “Hoe leuk is dit, het hele terras vol. Wat heb ik dit gemist. Ik hoop dat we spoedig weer open kunnen.”

“De horeca wordt buitenproportioneel geraakt door deze maatregelen. We zijn blij dat de detailhandel weer open mag, maar dat de winkel op de hoek van de straat wèl open mag en wij niet, slaat echt alles. Wij zijn niet langer het pispaaltje van de samenleving” zegt Roy van Wensem van de Swing en Dependance aan. Ook Lennart van Gastel van Gouda Gastvrij snapt de huidige keuzes niet meer: “Na twee jaar, kan de horeca niet meer als draaiknop functioneren om corona te beteugelen. Samen betekend: Allemaal wel of allemaal niet!”

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten