Een leeg centrum is de nachtmerrie van de ondernemers in Gouda.
Een leeg centrum is de nachtmerrie van de ondernemers in Gouda. Foto: pr

Hartenkreet Goudse ondernemers: ‘Als we niets doen, is de toekomst van onze binnenstad een leeg centrum’

11 jan, 09:01 Algemeen 421 keer gelezen

GOUDA • Het bestuur van de Samenwerkende Binnenstadsondernemers Gouda (SGB) wil dat het college van B&W de ondernemers in de binnenstad beter ondersteunt. In een hartenkreet aan het stadsbestuur zeggen ze: “Hoe lang houden wij dit nog vol? Blijven we uitkijken naar de volgende persconferentie om te horen wat er wél en niet mag?”

Wanneer deze lock down verlengd wordt, zo vrezen de ondernemers, zal het mooie centrum steeds leger worden. Ze maken zich daar grote zorgen over, zegt voorzitter Theo Krins. “Voor veel ondernemers heeft een verlenging desastreuze gevolgen.

De deuren sluiten want verkoop uit online kanalen is voor negentig procent van de ondernemers volstrekt onvoldoende. Click & collect levert slechts tien procent van de benodigde omzet op.”

‘Ruimhartig’

Voor de‘ ruimhartige’ compensaties komen veel ondernemers niet in aanmerking of ze dekken bij lange na de lopende kosten niet. “Het water staat veel ondernemers aan de lippen. Het is tijd dat het kabinet zich actief gaat inzetten om hun voortbestaan te garanderen.

De binnenstad van Gouda komt steeds meer op de kaart als een gezellig, actief en bruisend winkelgebied. Het trekt, naast lokaal publiek, mensen van heinde en ver. Als we niets doen, is de toekomst van onze binnenstad een leeg centrum met hier en daar een winkel. Geen zelfstandige winkeliers meer, om over de horeca maar te zwijgen.”

Werkloosheid

Een leeg centrum heeft volgens Krins en de ondernemers verstrekkende gevolgen, ook voor de toename van het aantal werkelozen. “En wat te denken van de indirecte gevolgen, bijvoorbeeld voor alle ondernemers in de toeristische- en culturele sector. Want onze regio wordt er veel minder aantrekkelijk door.

Of de sociale component, voor veel mensen is winkelen, horeca en cultuur immers een gezellig uitje. Het baart ons ernstig zorgen dat de consument, maar ook belangenbehartigers, denken dat de ondernemer volledig of grotendeels door de overheid gecompenseerd wordt. We beklemtonen dat dit bij heel veel, vooral kleinere, ondernemers, absoluut niet het geval is en dat zij door deze nieuwe lockdown in grote problemen zijn gekomen.”

Meedenken

Ondernemend Gouda wil snel met de gemeente om tafel om een uitweg uit de crisis te bespreken. “Wij denken graag met de gemeente na over ideeën hoe de winkels, horeca, kappers, schoonheidssalons, culturele instellingen en dergelijke veilig open zouden kunnen en hoe de gemeente in nijpende situaties kan ondersteunen.

Die steun richting de landelijke politiek is nu heel hard nodig. Om de politiek duidelijk te maken dat het zo echt langer kan en dat de huidige maatregelen de doodsteek zijn voor veel ondernemers.”

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie