Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Midden-Holland zoekt bouwtalent

Algemeen 196 keer gelezen

regio • De omgevingsdiensten Midden-Holland en Zuid-Holland-Zuid gaan voor het eerst zelf bouwspecialisten opleiden. Ze bieden zij-instromers en starters zonder ervaring een baan en opleiding.

“Wat wil jij later doen als je groot bent?” Maar weinig kinderen beantwoorden die vraag met ‘vergunningverlener’ of ‘inspecteur’. Dat soort bouwberoepen zijn onbekend, ook nog bij jongeren. Daarnaast lijkt het beeld van de ‘stoffige ambtenaar’ nog te bestaan. En dat is zonde, zo zeggen de vergunningverleners en toezichthouders zelf. “De hele dag achter mijn bureau zitten, daar zou ik niet gelukkig van worden”, zegt een vergunningverlener, en een toezichthouder vult aan: “Ik had vroeger niet het idee dat ik ambtenaar wilde worden. Inmiddels ben ik het al bijna 10 jaar.”

Offensief

Om te laten zien wat de beroepen inhouden, starten de omgevingsdiensten een campagne. Met films, een podcast en persoonlijke verhalen willen ze niet alleen de beroepen bekend maken. Ze hopen zeker 18 nieuwe collega’s te vinden. Dat is hard nodig. De enorme vraag in de bouw leidt namelijk ook tot een stijging van vergunningaanvragen en intensiever toezicht. Zo zien de omgevingsdiensten in het aantal vergunningsaanvragen en toezichttaken een stijging tot 20 procent in 2021. Ook de complexiteit neemt toe: kantoren of schuren worden omgebouwd, dak-opbouwen gestapeld of woningen gesplist. Dit vraagt continu om het zoeken naar wat wel kan, op een veilige en goede manier.

Leer-werktraject

Mensen met een mbo-, hbo of wo-diploma kunnen solliciteren via ozhz.nl/bouwspecialist en odmh.nl/bouwspecialist. Gevraagd worden mensen zonder ervaring en zonder specifieke studierichting. Het leerwerk-traject duurt 1 jaar.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden