Het gemaal Haastrecht in feestelijk blauw.
Het gemaal Haastrecht in feestelijk blauw. Foto: pr

150-jarig gemaal loopt een blauwtje

4 jan, 13:32 Algemeen 138 keer gelezen

haastrecht • Een gemaal met anderhalve eeuw op de teller. In Haastrecht zijn ze er maar wat trots op. Voor de oplettende passant: de feestkleur is inderdaad blauw.

Vanaf nieuwjaarsdag staat de machinehal van het gemaal in Haastrecht ’s avonds in het blauw. De reden: dit jaar bestaat het gemaal 150 jaar. Anderhalve eeuw geleden besloot het dagelijks bestuur van het toenmalige waterschap de Hooge Boezem achter Haastrecht tot plaatsing van een stoomgemaal. De eerste steen werd gelegd op 11 mei 1872. Dat is niet alleen een reden om even op de mijlpaal plaats te nemen en te mijmeren over het verleden; er wordt ook feest gevierd.

Speciale editie

Een jaar lang zijn er activiteiten in en rond het gemaal. De rode (of in dit geval beter: blauwe) draad is het thema ‘Licht op Water’. De organisatie licht een tipje van de sluier op. Zo herdenkt het gemaal eind januari en begin februari de Watersnoodramp van 1953 en start in april het reguliere bezoekersseizoen. In de zomer verschijnt een speciale editie van de Havekedrechter van de Historische Vereniging Haastrecht met het thema 150 jaar Gemaal De Hooge Boezem. En in het najaar is er eigen programma met Open Monumentendag en de Week van Ons Water. Tot slot kan de jeugd in de kerstvakantie stoom afblazen en huizen bouwen. Wat door kan gaan hangt natuurlijk af van de dan geldende coronamaatregelen. Eerst gaat er nog heel wat water door het gemaal...

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie