Logo goudsepost.nl


Jaap Jager. Foto: Marianka Peters
Jaap Jager. Foto: Marianka Peters

Jaap Jager uit 't Beijersche overleden

Door Marianka Peters

Gouda/Krimpenerwaard - Op maandag 20 november is Jaap Jager uit 't Beijersche overleden. Jaap was al geruime tijd ziek en mocht slechts 57 jaar worden.

Jaap was een markante persoonlijkheid, bescheiden maar ook met een uitgesproken mening. Vooral als het over het behoud van 'zíjn' Krimpenerwaard ging. Jaap wist werkelijk alles van de Krimpenerwaard en was een vraagbaak voor velen. Zelf mocht ik meerdere malen dankbaar van zijn kennis gebruik maken. Zonder Jaap zou de Stolwijkerschutsluis waarschijnlijk nooit gerestaureerd zijn, werd tijdens de condoleance afgelopen vrijdagavond gememoreerd. Vanaf het moment dat de Provincie Zuid Holland in 2008 besloot om de monumentale sluis, die sinds 1988 was afgedamd, te slopen, wierp Jaap zich volop in de 'strijd' om dit te voorkomen. Het leek onbegonnen werk, maar mede door zijn inzet werd de provincie op andere gedachten gebracht,waarna de sluis in 2010 alsnog werd gerestaureerd.

Voor Jaap was alleen het herstel van het Rijksmonument niet voldoende. Hij was ervan overtuigd dat de restauratie van de schutsluis volop kansen bood voor het toerisme. Jaap was jarenlang voorzittter van Stichting Veenvaren Krimpenerwaard, dat het veenvaren tussen de landerijen weer mogelijk wilde maken, door de 25 km lange aaneengesloten vaarroute in ere herstellen. Met kleine schouwen wilde hij bezoekers deelgenoot maken van de schoonheid van zijn geliefde Krimpenerwaard. Tot het laatst bleef Jaap zich inzetten om het veenvaren te realiseren. Helaas is het veenvaren nog niet van de grond gekomen, omdat een aantal eigenaren niet wil meewerken.

Jaap was een bonk energie en voor andere uitdagingen kon men altijd een beroep op hem doen. Of het nu in het openlucht theaterstuk Het Mirakel van de Sluis of Oer Boer was, Jaap speelde, bij voorkeur met zijn schouwtjes, altijd een belangrijke rol. Ondanks zijn afnemende gezondheid bracht Jaap in april met zijn schouw de eerste kazen uit de Krimpenerwaard naar Gouda voor de opening van het nieuwe kaasseizoen en ook voor de Goudse Havendagen was hij altijd een trouwe bondgenoot. Namens de Goudse Post wens ik zijn echtgenote Bea, kinderen en overige familieleden en dierbaren veel sterkte toe.

De crematieplechtigheid vindt maandag 27 november om 17.30 uur plaats op IJsselhof aan de Goejanverwelledijk.

Marianka Peters
Meer berichten