• Hilde Niezen (l) onthult het informatiebord.
• Hilde Niezen (l) onthult het informatiebord. Foto: Jan van den Berg

Informatiebord bij Idylle Goudse Hout

Algemeen 465 keer gelezen

gouda • Wethouder Hilde Niezen (GroenAlliantie) heeft op maandag 6 december een informatiebord onthuld bij de vlinderidylle in de Goudse Hout.

De vlinderidylle is in september 2019 ingezaaid door een groep vrijwilligers met Staatsbosbeheer. Wethouder Niezen strooide toen de eerste zaden uit op dit afgeplagde stukje land naast het Ontmoetingsplein. Dat was aan het Kale Jonkerpad.

Biodiversiteit
De idylle is een voorbeeld voor en draagt bij aan het vergroten van de biodiversiteit in de Goudse Hout. Het bijzondere natuurgebiedje is een initiatief dat tot stand kwam met de betrokken organisaties die vermeld staan onderaan het bord.

Dat zijn IVN IJssel en Gouwe, Netwerk Achterwillens, KNNV Gouda en omstreken, Groen Alliantie Midden-Holland, Staatsbosbeheer, Vrienden van de Goudse Hout, de provincie Zuid-Holland en de Vlinderstichting.

In Zuid-Holland zijn, met subsidie van de provincie, een 30-tal idylles gerealiseerd naar het idee van de Vlinderstichting. De vrijwilligers die zich erover ontfermden lopen van maart tot en met september bij voorkeur wekelijks officiële telroutes.

Maaien en hooien
Sinds 2020 verrichten een vijftiental leden van de werkgroep Natuurwaarden Goudse Hout, samen met Staatsbosbeheer, de maai-/hooiwerkzaamheden en het lopen van de monitorroute voor dagvlinders.

De seizoenen van 2020 waren achtereenvolgens erg droog en nat waardoor de idylle wat langzaam op gang kwam en aarzelend ‘tot bloei’ kwam. In 2021 tooide de idylle zich in juni met een prachtige lila-gloed van de echte koekoeksbloem en daarna geel met dat van de rolklaver.

Rijk gezegend
In tegenstelling tot het aantal dagvlinders is de idylle sindsdien rijk gezegend met wilde bijen, hommels, kikkers en padden. Het onderliggende doel ‘vergroten biodiversiteit’ komt goed op gang. Dit is mede te danken aan de genomen beheersmaatregelen: sinus maaien en steken/maaien ridderzuring. Vrijwilligers en Staatsbosbeheer verdelen in goed overleg de werkzaamheden.

De organisatoren rekenen er op dat dit voorbeeld navolging krijgt verspreid over de hele Goudse Hout: natuurvriendelijke oevers in plaats van de steile oevers nu, gefaseerd maaien en sinus maaien in de toekomst.

De Goudse Hout is een gebied van circa 100 ha in het Groene Hart, grotendeels gelegen in de gemeente Gouda. Het is een karakteristiek open veenweidegebied, waaraan open water, sloten, héél véél bruggetjes & bosschages zijn toegevoegd en dat is doorsneden door fiets– en wandelpaden. Hier is ruimte voor natuurbeleving en vrijetijdsbesteding voor jong en oud.

Cultuurhistorie
Cultuurhistorisch is de Goudse Hout een voorbeeld van karakteristieke ontginning in zogenaamde slagen; hetgeen uiteindelijk leidde tot de polder Willens. De geschiedenis van deze polder gaat terug tot de eerste helft van de elfde eeuw (1000 tot 1050 na Christus).
Het bestuur van de Goudse Hout is in handen van de Groenalliantie. Een aantal gemeentes werkt daarin samen om vergelijkbare groengebieden (onder andere Reeuwijkse Hout, ‘t Weegje, Loetbos, Gouwebos) in de regio in samenhang en eigentijds te besturen en verder te ontwikkelen.
Voor de Goudse Hout resulteerde dit in een buitengewoon aantrekkelijke Natuurspeelplaats en een Ontmoetings-plein, gerealiseerd in 2019. In 2020 gaat de parkeerplaats tegenover de Wielerbaan bij de Slagenbuurt ‘op-de-schop’.

Het beheer en onderhoud van de Goudse Hout is tegenwoordig in handen van Staatsbosbeheer (SBB). Ontwikkelplannen voor de Goudse Hout worden globaal door de Groenalliantie in nauwe samenwerking met SBB gemaakt.

Op 6 december heeft wethouder Hilde Niezen (GroenAlliantie) een informatiebord onthuld bij de vlinderidylle in de Goudse Hout.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Gouda: programma op de Markt en dit is er verder te doen Nieuws 11 uur geleden