• Sigfried Janzing feliciteert Coretta Bakker
• Sigfried Janzing feliciteert Coretta Bakker Foto: PR

Nieuwe directeur voor Streekarchief

Algemeen 394 keer gelezen

GOUDA • Met ingang van 1 januari 2022 wordt Coretta Bakker-Wijbrans de nieuwe directeur-streekarchivaris voor Streekarchief Midden-Holland. Zij volgt Sigfried Janzing op, die in 2022 met pensioen gaat. 

Coretta Bakker werkt sinds 2001 bij het streekarchief als coördinator externe dienstverlening en sinds 2017 als adjunct-directeur. Voorzitter van het Algemeen Bestuur Thierry van Vugt: “Het bestuur heeft in Coretta een gedreven en energieke erfgoedprofessional gevonden, en ziet vol vertrouwen uit naar de samenwerking.” Bakker gaat de komende jaren de ontwikkeling van het streekarchief naar een toekomstbestendige archiefdienst verder vormgeven. Dit betekent digitalisering van de collectie, inzet van nieuwe applicaties voor ontsluiting en invoering van een digitale bewaarplaats ter bevordering van actieve openbaarheid. Cultureel digitaal erfgoed blijft voor latere generaties bewaard en toegankelijk. Bakker gaat de uitdagende taak aan om medewerkers te begeleiden in de digitale transitie en de (digitale) dienstverlening naar de gemeenten en de klanten mee te laten ontwikkelen met de steeds complexer wordende informatieomgeving.
Sigfried Janzing is directeur-streekarchivaris geweest van 1 januari 2001 tot 31 december 2021. In de afgelopen jaren wist hij met succes de archiefdienst te begeleiden in de vele veranderingen en uitdagingen waarvoor het streekarchief stond, zoals de fusie met het streekarchief Krimpenerwaard en de verhuizing van de archieven naar respectievelijk het Gouwedepot en de publieksfuncties naar de Chocoladefabriek. Bezien zal worden of en hoe Janzing nog betrokken kan blijven in de eerste helft van 2022 bij het streekarchief voor de overdracht en het afronden van een aantal projecten.
Daarnaast is hij voor één dag per week gedetacheerd als interim-directeur bij Libertum, Ruimte voor Vrede en Vrijheid (het voormalige Verzetsmuseum Zuid-Holland) dat in de zomer van 2022 zijn intrek zal nemen op de tweede verdieping van de Chocoladefabriek.
Het Streekarchief Midden-Holland is een Gemeenschappelijke regeling, waarin vijf gemeenten deelnemen (Gouda, Krimpen a/d IJssel, Krimpenerwaard, Waddinxveen en Zuidplas) en de Omgevingsdienst Midden-Holland. Het streekarchief heeft wettelijke taken op het gebied van beheer, toezicht en beschikbaarstelling van informatie aan zowel de gemeentes als inwoners. Daarnaast worden culturele en educatieve activiteiten georganiseerd.

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden